În cadrul proiectului „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova, Comunitatea Teritorială Reni, Ucraina, județul Galați, România)”, recent, s-a petrecut Forumul transfrontalier dedicat promovării turismului verde, care a avut loc în incinta Consiliului Raional Cahul.
Potrivit unui comunicat, la forum au participat prestatori de servicii turistice din raionul Cahul, județul Galați și comunitatea teritorială Reni, reprezentanți ai administrației publice locale, care au discutat despre Programul comun de dezvoltare a clusterului turistic Cahul-Reni-Galați din perspective valorificării potențialului turistic transfrontalier, infrastructurii și a serviciilor, Proiecte în derulare, Anunțuri despre proiecte transfrontaliere, Reguli și criterii pentru aplicare, Creșterea capacităților de absorbție a fondurilor publice naționale și europene privind dezvoltarea turismului transfrontalier.
„Ne dorim să lăsăm niște mecanisme, niște urme, care ulterior să funcționeze, să fi sustenabile și să asigure durabilitate proiectului. Am tipărit un ghid de turism, o broșură informativă, o hartă turistică. Este și un site creat. Toate au ca scop promovarea turismului verde aici în regiune”, a declarat Liubomir Chiriac, director executiv IDIS „Viitorul”.
„Tot ce am văzut noi participând în acest proiect, toate locurile vizitate, instruirile la care am participat, este de neprețuit. Regretăm că în țara noastră este război și nu am fost suficienți de implicați ca să ne aducem contribuția așteptată. Ne dorim și noi, în Ucraina, să promovăm turismul verde așa cum este promovat în Republica Moldova și România”, a spus Oxana Efimenco, secretar la Primăria comunității teritoriale Reni.
În cadrul proiectului BSB-817 a fost realizat un ghid privind desfășurarea turismului transfrontalier, creată o hartă cu trei rute turistice transfrontaliere, elaborată o broșură informativă pentru turiști, dar și un program comun pentru dezvoltarea turismului transfrontalier în Cahul, Reni și Galați. Au fost organizate trei vizite de studiu, una la Galați și două la Cahul, șase sesiuni de instruire și mese rotunde în scopul consolidării capacităților furnizorilor de servicii turistice din cele trei regiuni dunărene. A fost organizat un festival la Cahul și urmează unul la Galați, privind promovarea tradițiilor și obiceiurilor locale. De asemenea, au fost realizate 23 de podcast-uri privind turismul verde în regiune. A fost elaborat și un studiu privind buna vecinătate de-a lungul sectorului dunărean, dar și creat site-ul proiectului. Va fi realizat un film despre potențialul turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre.
Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; raionul Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB 817 este implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul (Moldova), Comitetul Executiv al Consiliului Local al or. Reni (Ucraina) și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați (România). Proiectul este parte a Programului Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020” și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.