În cadrul unui interviu acordat pentru tribuna.md, Vadim Brînzaniuc, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat European (PSDE), preşedinte al organizaţiei municipale Chişinău a PSDE, a vorbit despre mai multe aspecte importante ce ţin de administrarea eficientă a municipiului Chişinău.
T.: Domnule Brînzaniuc, aveţi o vastă experienţă de activitate în administraţia publică locală din Chişinău. Aţi putea să ne spuneţi de ce, chiar dacă se întâmplă lucruri şi bune, totuşi, în general, se pare că administrarea capitalei lasă de dorit?
V.B.: O să vă răspund printr-o întrebare la care de fapt ar trebui să se gândească toți chișinăuenii? Care e viziunea pentru orașul nostru? Ce ne dorim de la orașul nostru în viitor? Vrem să fim în continuare o copie după un oraș rusesc sau vrem să ne dezvoltăm precum Bucureștiul, Parisul sau Praga?
Piatra de temelie a dezvoltării este viziunea. Chișinăul nu are o viziune de dezvoltare în acest moment. Fără viziune nu ai cum să înregistrezi rezultate cu adevărat bune. E ca şi cum ai orbecăi prin întuneric, mergând la întâmplare, în speranţa că vei ieşi la un moment dat la lumină. În al doilea rând, e necesar un diagnostic foarte clar al resurselor pe care le ai, după care de o evaluare la fel de clară a capacităţilor, a riscurilor cărora eşti expus, dar şi a oportunităţilor. Apoi, pornind de la viziune, resurse, capacităţi, riscuri şi oportunităţi, (care sunt elemente de bază atunci când vorbim de administrarea oraşului), se elaborează o foaie de parcurs clară, se stabilesc indicatori stricţi de monitorizare şi evaluare şi se purcede la implementarea propriu-zisă.
Lucrurile despre care vă vorbesc nu sunt complicate – aş zice chiar că sunt elementare pentru toţi acei care pretind că se pricep cât de cât în ceea ce se numeşte „city management”. Dar, din păcate, mai nimeni nu le ia în calcul. De aceea, deseori şi ajungem să constatăm că, parcă ar trebui să fie bine, dar nu este.
T.: Haideţi să detaliem puţin şi să încercăm să dăm formă practică părţii teoretice la care v-aţi referit. Ce să înţelegem prin viziune? Cum ar arăta aceasta la modul practic?
V.B.: În cazul nostru viziune ar însemna un nou plan general al Chişinăului – un document de dezvoltare strategică, care ar oferi cadrul necesar şi ar stabili clar direcţiile în care ar trebui să ne mişcăm. El trebuie făcut împreună cu oamenii. În funcție de ce își doresc. Iarăşi, acest plan ar trebui să fie maximal orientat spre realităţile pe care le avem, să ia în calcul posibilele evoluţii ale situaţiei, trendurile existente sau care se prefigurează. Iar când vorbesc de necesitatea unei conexiuni clare cu realităţile, am în vedere inclusiv ceea ce spuneam mai devreme – resursele şi capacităţile. Şi nu în ultimul rând, este foarte important ca în procesul de elaborare a Planului să fie atraşi cât mai mulţi specialişti de valoare – egoismul politic sau careva interese înguste aici nu trebuie să-şi aibă locul. Numai în acest caz vom putea spune că am făcut un prim pas serios spre dezvoltarea reală a Chişinăului, că am pus piatra de temelie pe care putem construi o capitală cu adevărat modernă.
T.: Când vorbiţi de resurse aveţi în vedere bugetul municipal?
V.B.: Nu doar. Cât am fost pretor am adus aproape un milion de euro din București. fonduri nerambursabile. Am adus bani de unul singur fără a avea un sprijin politic. Ceban nu m-a ajutat, el stătea doar la pândă să se folosească de imaginea creată. Era precum bondarul din stup. Aștepta ca albinuțele să-și facă mierea și el să se înfrupte. Eu când am pornit pe calea Bucureștiului m-am gândit la oamenii din Buiucani. Pe atunci eram un funcționar în slujba orașului. Nu m-am gândit vreodată că o să intru în politică. Am fost primit cu brațele deschise de către prietenii din România și au zis: îți dăm bani pentru chișinăueni, nu pentru capitalul politic al lui Ceban.
Fondurile europene sunt extrem de importante, banii din România sunt extrem de importanți. PSDE e frate cu PSD România. Ne-au promis și au început demersurile pentru a ajuta comunitățile locale cu bani pentru diverse obiective.
Mai este și proprietatea municipală – un domeniu în care, din păcate, niciodată nu am avut un tablou clar. Se ştie că avem întreprinderi municipale, terenuri municipale, imobile proprietate a Primăriei etc. Dar toate informaţiile la subiectul proprietăţii municipale poartă un caracter fragmentar şi nimeni nu ar putea spune cu exactitate ce potenţial există în acest domeniu, cum poate fi el valorificat cu maximă eficienţă, cum poate fi încadrat într-un amplu plan de dezvoltare a municipiului Chişinău. Se impune o amplă evaluare a tot ce înseamnă proprietate municipală – un proces care trebuie să decurgă cu maximă transparenţă, iar la final fiecare locuitor al Chişinăului să ştie de ce resurse concret dispune capitala din acest punct de vedere. Totodată, aceasta ar permite specialiştilor să vină cu soluţiile şi recomandările de rigoare. În campaniile electorale uneori se vorbeşte despre necesitatea evaluării proprietăţii municipale, dar, după alegeri, nu se face nimic în acest sens. Nu aş putea să vă spun cu de ce, dar presupun că există anumite interese. Or, se ştie că, cel mai bine se pescuieşte în apele tulburi.
T.: Totuși așa cum vorbiți dumneavoastră pare că actualul primar, Ion Ceban, are multe minusuri.
V.B.: Ion Ceban are multe minusuri, la multe capitole, pentru că el nu este corect. Dacă vă uitați la toată cariera lui, o să vedeți că este construită pe oportunism și pe trădare. Când a vrut să crească a profitat de socialiști, era braț la braț cu Dodon și striga “Jos, Acordul de Asociere cu UE!”. Când a ajuns primar, a văzut că Moscova nu dă bani, dar România investește în școli și grădinițe, în infrastructură și a spus că ”există o singură limbă”. Când a fost Ceban corect?
Cu un astfel de comportament nu ai cum să faci treabă într-un oraș precum Chișinăul. Când nu ești corect, vei lua decizii în funcție doar de interes. Când caracterul tău e duplicitar, atunci fii sigur că se va resimți asta și în administrarea orașului. Și noi vedem asta zi de zi, de la traficul și drumurile proaste și până la momentul când fură munca altora.
Chișinăul nu mai poate fi condus de un om duplicitar, care și-a construit cariera pe oportunism și trădări!