La 7 iunie 2023, viticultorii din localitățile raionului Ialoveni au participat la Atelierul teoretico-practic, cu tematica: ,,Efectuarea operațiunilor fitotehnice în verde. Metode de profilactică și combatere a bolilor și dăunătorilor”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, cu suportul logistic al Direcției Economie a Consiliului Raional Ialoveni.
Partea teoretică a seminarului s-a desfășurat în sala mare de ședințe a Consiliului Raional Ialoveni. Apoi, atelierul a continuat, cu partea practică, privind demonstrarea operațiunilor în verde pe teritoriul plantațiilor viticole ale Cooperativei de Întreprinzător “VED-MAR-AGRO” din comuna Mileștii Mici, precum și pe teritoriul plantațiilor viticole ale Gospodăriei Țărănești ,,Fiodor Bivol” din satul Costești, raionul Ialoveni.
În deschiderea lucrărilor atelierului, Eudochim Ungureanu, Directorul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova (APESM), a subliniat necesitatea organizării instruirilor în teritoriu, în cadrul cărora să fie accentuate aspectele practice ale operațiunilor tehnologice în vii.
Valeriu Cebotari, expert național în viticultură, a vorbit despre ,,Dezvoltarea și modernizarea sectorului viticol. Starea plantațiilor viticole la moment. Metode de efectuare a operațiunilor fitotehnice în verde a viței de vie”.
Larisa Munteanu, expertă în domeniul fitosanitar în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a prezentat o comunicare intiulată: “Protecția plantelor viticole. Bolile și dăunătorii plantațiilor viticole – programe fitosanitare și metode de combatere”.
Partea a doua a seminarului s-a desfășurat cu deplasarea în teren, pe teritoriul plantațiilor viticole ale Cooperativei de Întreprinzător “VED-MAR-AGRO” din comuna Mileștii Mici, precum și pe teritoriul plantațiilor viticole ale Gospodăriei Țărănești ,,Fiodor Bivol” din satul Costești, unde domnul Valeriu Cebotari, expert național în viticultură, a demonstrat procedeele practice de efectuare a operațiunilor fitotehnice în verde a viței de vie.
La finele instruirii, producătorii autohtoni au menționat că și-au consolidat cunoștințele cu informații noi pe care le vor aplica în practică.