Şase elevi din instituţiile de învăţământ din oraş au participat la o tabără de vară internaţională organizată în oraşul leton Auce, la începutul lunii iulie. Este al cincilea an cînd în acest oraş se organizează o tabără de vară pentru schimb de experienţă între tinerii din diferite ţări, tematica fiind protecţia naturii şi a mediului înconjurător.
În timpul acestei mini-vacanţe de 5 zile tinerii din Ungheni au avut parte de activităţi interesante, bună dispoziţie şi impresii de neuitat. Datorită unei bune organizări şi atmosferei prietenoase, ei s-au simţit foarte bine, varietatea limbilor nefiind o barieră.
Participarea în cadrul acestui proiect, le-a dat posibilitatea elevilor să înveţe atît despre cultura şi tradiţiile ţărilor participante, cît şi despre importanţa ocrotirii naturii şi a mediului înconjurător. Activităţile propuse au reunit participanţi din Letonia, Lituania, Polonia, Republica Belarus şi Republica Moldova, care s-au implicat activ în cadrul evenimentelor dînd dovadă de spirit de echipă, creativitate, iniţiativă.
Astfel, elevii au avut oportunitatea să facă o prezentare a oraşelor natale, cît şi liceele în care îşi fac studiile; să prezinte şi să-şi înveţe colegii un dans şi un cîntec popular; să participe în activităţi sportive, care au demonstrat importanţa spiritului de echipă şi a susţinerii membrilor ei. Totodată, s-au petrecut ateliere de lucru în cadrul cărora elevii au învăţat cum să confecţioneze obiecte handmade: brăţări, cercei, coliere, săpun, motivaţi fiind chiar şi băieţii.
Ungheneni au avut parte de excursii extraordinare în cele mai mari oraşe ale Letoniei Riga şi Jurmala, cunoscute pe plan mondial pentru frumuseţea şi curăţenia care domină în aceste oraşe. O altă excursie de excepţie a fost vizitarea Parcului Natural Trevetes, unul din cele mai mari rezervaţii naturale, care îmbină natura cu tradiţiile şi miturile letone.
„Am avut parte de o vacanţă de vis. Vreau să-mi exprim recunoştinţa pentru organizarea unor astfel de proiecte, care dau posibilitatea să vizitezi locuri noi şi să-ţi îmbogăţeşti cultura generală, şi de ce nu implimentarea lor şi în Republica Moldova”, a menţionat Aliona Nanu, profesoară la liceul „Mihai Eminescu”, însoţitoarea grupului de elevi.
Tinerele ce au plecat la Auce au fost selectate în baza performanțelor obținute la studii, dar și a activismului civic de care au dat dovadă, implicându-se în diferite activități de voluntariat.
De notat că vizita a avut loc, grație acordului de înfrățire, semnat între autoritățile din Ungheni și cele din orașul Auce. Cheltuielile de cazare și alimentare au fost asigurate de către administrația Auce, iar Primăria orașul Ungheni a asigurat cheltuielile de transport.
Dina Roşca