Pe 16 mai 2023, în cadrul Zilelor Europei, EU4Moldova:Startup City Cahul a inaugurat 6 laboratoare digitale în școlile din sudul țării. Spațiile vin să susțină educația digitală și să ajute elevii să-și dezvolte abilitățile utile într-o lume tot mai digitalizată. Unul dintre laboratoare este amplasat la Gimnaziul “Mihai Eminescu” din r. Cantemir, care a găzduit cea de-a doua ediție a proiectului “Laboratoare Digitale”.
„Aceste spații de învățare inovativă vin să susțină creativitatea, colaborarea și învățarea elevilor. Să ții pasul cu cele mai recente tranziții în domeniul digital nu este ușor. Am fost impresionată de talentul acestor tineri. Cu ajutorul tehnologiilor moderne și a mediului prietenos, creat în incinta școlii, elevii și profesorii reușesc să-și dezvolte atât abilitățile de soluționare a problemelor, cât și gândirea abstractă. Laboratoarele digitale sunt menite să pregătească elevii pentru profesiile viitorului. Astfel de proiecte vor crea posibilități de dezvoltare sustenabilă a societății de acum înainte, precum și un drum mai liber spre egalitatea de gen”, a menționat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.
Evenimentul inaugural a inclus prezentările proiectelor cu impact social, dezvoltate de elevi și profesori în laboratorul digital, după studierea profesiilor viitorului sub marca “Tekwill în Fiecare Școală”.
Adam Grodzicki, Șeful adjunct al secției Cooperare din cadrul Delegației Uniunii Europene, a felicitat profesorii, elevii și reprezentanții autorităților publice locale pentru efortul depus în echiparea acestui laborator digital: „Prin asta, ați contribuit la îmbunătățirea mediului de educație din Cahul. Datorită acestui efort și angajament putem admira un laborator bine elaborat, echipat modern care, cu siguranță, o să vă permită să ajungeți să fiți pregătiți să îmbrățișați profesiile viitorului”.
Inițiativa are trei scopuri principale: implementarea inovațiilor în educație în școlile din întreaga țară; amenajarea spațiilor necesare celor peste 10.000 de elevi să-și dezvolte abilitățile utile pentru profesiile viitorului și să profeseze în regiune, acasă; posibilitatea de a utiliza echipamente digitale celor care nu le au acasă, în dezvoltarea abilităților IT.
Laboratoarele digitale oferă un mediu sigur și modern în care elevii pot învăța și experimenta cu tehnologia digitală, pentru a-și dezvolta abilitățile necesare pentru piața muncii tot mai digitalizată.
„În prezent, dispozitivele din cabinetul de informatică sunt învechite, acolo profesorii nu pot utiliza aplicațiile precum Canva sau Padlet. Aici va fi cu totul altfel. În primul rând, dispozitivele noi vor permite diferite aplicații, platforme. Deja se studiază ore opționale noi, precum dezvoltare și proiectare web, inteligență emoțională, design grafic. Sperăm să avem tot mai multe ore similare, astfel încât elevii să fie pregătiți pentru profesiile viitorului”, a declarat Ecaterina Enciu, directoarea Gimnaziului Mihai Eminescu, din Cantemir.
Proiectul “Laboratoarele digitale” în zona Cahul a fost dezvoltat cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). Inaugurarea a fost difuzată live pe pagina de Facebook “Startup City Cahul” și “Tekwill în Fiecare Școală”.