La 22 februarie 2023, cu vizită de lucru în raionul Ștefan Vodă a fost Filippe Cori, șeful adjunct regional al UNICEF, responsabil de Europa și Asia Centrală. Vizita se datorează implementării proiectului de asistență tehnică finanțat de UNICEF, implementat prin intermediul Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și Agenția Națională Asistență Socială (ANAS) cu un impact semnificativ pentru protecția copiilor în situație de risc, copiilor separați de părinți din Moldova, precum și a copiilor refugiați, în cadrul căruia, direcția generală asistență socială și protecție a familiei din Ștefan Vodă beneficiază pe parcursul la 12 luni (septembrie 2022 – august 2023) de resurse financiare în cuantum de 4 794 800 lei.
Întrunirea a avut loc la sediul DGASPF cu participarea vicepreședintei raionului, Valentina Barbei, șefei DGASPF, Aurica Cebotari și specialiștii Direcției.
Șefa DGASPF, Aurica Cebotari a venit cu o amplă informație privind implementarea proiectului, totodată subliniind beneficiile și importanța acțiunilor realizate. Potrivit relatărilor dnei Cebotari, până la momentul actual au fost transferate de către ANAS prin intermediul Fondului de susținere a populației două tranșe.
Printre măsurile de asistență socială implementate de Direcția asistență socială și protecția familiei Ștefan Vodă din proiectul finanțat de către UNICEF sunt:
- Sprijin pentru familiile cu copii – un serviciu social orientat spre familiile cu copii, pentru a preveni şi/sau a depăşi situaţiile de risc în vederea asigurării creşterii şi educaţiei copilului în mediul familial. În cadrul sprijinului familial este prevăzut ajutorul bănesc care se acordă familiilor cu copii doar în baza managementului de caz, cu monitorizarea utilizării ajutorului bănesc conform necesităților identificate în procesul evaluării.
Până la momentul actual în Ștefan Vodă au beneficiat de sprijin familial 158 copii, dintre care copii refugiați 0.
La ședința Comisiei pentru protecția copilului aflat în dificultate, care v-a avea loc pe data de 23 februarie vor fi precăutate dosarele pentru 151 copii în sumă de 600000 lei din tranșa II.
(…) Importanța activității date în cadrul proiectului MMPS și UNICEF constă în faptul că serviciul de sprijin pentru familiile cu copii este solicitat. Cu regret, chiar dacă este inclus în pachetul minim de servicii sociale pe parcursul anului 2022 și inclusiv în anul 2023 din sursele Fondului de susținere a populației serviciul nu a fost finanțat, din lipsa acumulărilor de mijloace financiare (A.Cebotari)
2. Asistența personală – care este un serviciu care oferă asistenţă şi îngrijire copiilor cu dizabilităţi severe, care se prestează în mediul familial, de regulă de către un membru al familiei, în scopul asigurării incluziunii sociale a copiilor.
Pentru implementarea eficientă a Planului de acţiuni al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi UNICEF pentru perioada septembrie 2022 septembrie 2023 (în continuare – Plan de acţiuni bilateral), parte integrantă a Memorandumului de înţelegere, prin Decizia Consiliului raional Ștefan Vodă au fost aprobate 16 unităţi de asistenți personali pentru copiii cu dizabilități severe pe o perioada de un an.
La începutul anului 2023 sunt angajați 93 asistenţi personali care îngrijesc de 93 persoane cu dizabilităţi severe cu vârsta cuprinse între 2 și 83 ani.
– Importanța activității date în cadrul proiectului MMPS și UNICEF constă în faptul că solicitanții pentru serviciul asistență personală sunt mulți, dar necesitățile financiare sunt limitate, iar grație finanțării primite mai mulți copii cu dizabilități beneficiază de îngrijirea asistentului personal, astfel prevenindu-se instituționalizarea copiilor (A.Cebotari).
Suport pentru serviciile de asistență parentală profesionistă și CCTF.
În baza măsurii date se acordă un supliment la salariul APP și a părinților educatori în cuantum 1612 lei/per lună, precum și un suport financiar la alocația lunară a copiilor plasați în APP și CCTF în cuantum de 675,00 lei pentru copiii somatici sănătoși și 877,00 lei pentru copii cu dizabilități.
În raionul Ștefan Vodă activează 15 APP, care au în plasament 39 copii.
(..) Importanța activității date în cadrul proiectului MMPS și UNICEF constă în acordarea unor măsuri de protecție socială suplimentară pentru APP/CCTF în condițiile unor provocări generate de criza energetică și economică (A.Cebotari).
3. Suport financiar specialiștilor din domeniul asistenței sociale și protecției copilului:
- Suport financiar în cuantum de 1612 lei lunar pentru angajații Serviciului asistență socială comunitară. Beneficiază de suport 26 persoane.
- Suport financiar în cuantum de 1612 lei lunar pentru angajații direcției implicați în gestionarea crizei refugiaților. Beneficiază de suport 2 specialiști.
- Suport financiar în cuantum de 1612 lei lunar pentru specialiștii în protecția copilului din cadrul direcției. Beneficiază de suport 5 specialiști.
(..) Importanța activității date în cadrul proiectului MMPS și UNICEF constă motivarea personalului din sistemul de asistență socială, implicat în asigurarea măsurilor de protecție socială a copiilor, inclusiv cei refugiați, care au salarii modeste, dar criza energetică, criza refugiaților a condiționat responsabilități și implicări complexe. Totodată, această măsură permite compensarea parțială a problemei fluctuației de cadre, sau chiar lipsa personalului de asistență socială în unele localități (A.Cebotari)
Contractarea pentru 12 luni a consultantului în protecția copilului, care va asista Direcția asistență socială și protecție a familiei în consolidarea sistemului de protecție a copilului, evaluarea asistenței oferite copiilor în situație de risc, inclusiv a copiilor refugiați.
(…) Exprimăm gratitudinea și recunoștința pentru asistența oferită de UNICEF în consolidarea și dezvoltarea sistemului de servicii sociale. Menționăm că, un aspect important îl reprezintă sustenabilitatea financiară și durabilitatea acestor măsuri de asistență socială, a menționat dna Cebotari.
Cu mesajul de recunoștință din partea conducerii raionului pentru UNICEF, a venit dna Barbei Valentina, vicepreședinta raionului. La fel, împărtășind practicile și beneficiile urmare implementării proiectului, au adus mulțumiri UNICEF-ului specialistele DGASPF: Angela Țurcan, Adriana Solonicov, Ana Dodon (angajată în calitate de consultatnt la DGASPF și achitată din sursele UNICEF).
Filippe Cori a apreciat munca specialiștilor direcției generală asistență socială și protecție a familiei din Ștefan Vodă, asigurând că parteneriatul existent va continua.
“La sigur acest parteneriat va continua, fiindcă este unul foarte și foarte important. Noi (UNICEF) ne dorim să acordăm asistență nu doar la nivel de raion, dar pe întreg plan național. De foarte multe ori într-o țară care se află în procesul de aderare la UNE se pune accent pe justiție, pe comerț… Noi deja această experiență îndeaproape cu țările balcane în procesul lor de aderare și știm exact ce trebuie să facem pentru a scoate la nivel mai înalt domeniul social și copiii. Așa că vom lucra în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecțieui Sociale din Republica Moldova, cu care deja avem trasate obiective comune,” a menționat Filippe Cori.
Folosindu-se de ocazie, Filippe Cori, însoțit de către vicepreședintele raionului, Vladimir Baligari și șefa SGASPF, Aurica Cebotari, a vizitat Centrul de plasament pentru refugiați, în cadrul căruia cu suportul UNICEF a fost creat și dotat (mobilier, tehnică, jucării) Spațiul sigur pentru copii refugiați de vârsta preșcolară.