Recent, orașul Ungheni a fost vizitat de echipa Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale pentru a vedea modalitatea de implementare a celor mai bune inițiative la nivel local. Acesta se numără printre cele 30 de localități care urmează a fi vizitate pentru a desemna cea mai bună practică a autoritățiilor publice locale. Orașul Ungheni, supranumit „capitala de vest” a țării, este primul oraș din Republica Moldova care are toate semafoarele de tip LED și patrule școlare de circulație rutieră, scrie ungheni.md.
Creșterea mobilității, nivelul înalt al traficului de tranzit și necesitatea asigurării siguranței utilizatorilor infrastructurii rutiere în orașul Ungheni au fost aspectele care au determinat implementarea proiectului „Sisteme de siguranță și informare în traficul rutier”. Proiectul vizează stabilirea unui parteneriat transfrontalier în vederea identificării soluțiilor comune pentru dezvoltarea unei infrastructuri moderne și optimizarea traficului rutier în corespundere cu standardele europene. Astfel, au fost instalate 1385 de semne rutiere, 83 semafoare pentru trafic, 74 semafoare pentru pietoni, 120 de semne iluminate pe timp de noapte, 21 de camere video și șase radare care calculează viteza mașinilor.
“Modalitatea de soluționare a problemelor cu privire la infrastructura rutieră a fost una inovatoare, eficientă și eficace, reușind să schimbe aspectul orașului prin modernizarea infrastructurii rutiere și să ofere siguranță sporită cetățenilor care participă la traficul rutier. Dacă până acum cetățenii din orașul Ungheni nu aveau semafoare pentru pietoni, acum acest lucru este bine pus la punct”, a declarat primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros.
Proiectul „Sisteme de siguranță și informare în traficul rutier” a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova, având un buget total de 611 249 euro. Acesta a fost implementat de primăria orașului Ungheni, în parteneriat cu primăria municipiului Dorohoi (România), Consiliul orășenesc Cernăuți (Ucraina) și Agenția Bucovineană pentru Dezvoltare Regională din Ucraina.
„Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova” a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având drept scop identificarea, valorificarea și diseminarea bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.