Astăzi, deputații socialiști Vasile Bolea, Irina Lozovan și Vladimir Odnostalco, alături de mai mulți primari, președinți și vice-președinți de raioane, au susținut un briefing în cadrul căruia s-au pronunțat împotriva ”pseudoreformei” administrativ-teritoriale, promovate de actuala guvernare.
Potrivit vorbitorilor, reforma nu este gândită, nu este transparentă, contravine Constituției Republicii Moldova, implementarea ei va duce la lichidarea APL, va face serviciile publice și sociale mai puțin accesibile pentru cetățeni și va genera un haos în administrarea treburilor statului.
Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a amintit că guvernul a anunțat despre reforma planificată în vara anului trecut, iar în septembrie autoritățile centrale au promis să prezinte o strategie de dezvoltare a APL până în 2030. La finele sesiunii de vară, speakerul a avut o întrevedere în Parlament cu președinții de raioane pentru a le vorbi despre intențiile autorităților și pentru a-i asculta pe reprezentanții APL. Dar nu s-a reușit stabilirea unui dialog.
De fapt, acțiunile guvernării arată clar intenția PAS de a subordona, a centraliza toate competențele raioanelor, toate domeniile lor de activitate în care sunt antrenate zilnic, a spus deputatul. El a atras atenția asupra faptului că toate aceste acțiuni contravin Constituției Republicii Moldova.
Astfel, articolul 109 ” Principiile de bază ale administrării publice locale”, prevede că ”Administraţia publică în unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile autonomiei locale, ale descentralizării serviciilor publice, ale eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale şi ale consultării cetăţenilor în problemele locale de interes deosebit.”
Vasile Bolea a adresat o întrebare retorică dacă cineva a auzit ca actualul guvern, în conformitate cu Constituția, să se consulte cu cetățenii vizavi de cele mai importante probleme de importanță locală?
El a citat, de asemenea, articolul 113: „Raporturile dintre autorităţile publice locale au la bază principiile autonomiei, legalităţii şi colaborării în rezolvarea problemelor comune.”
Reieșind din aceasta, potrivit deputatului, intențiile autorităților centrale nu conțin o soluție la problemele locale, ci creează și mai multe probleme.
Vasile Bolea a spus că în ultimele luni, reprezentanții Partidului Socialiștilor au desfășurat o campanie la nivel național, în cadrul căreia au comunicat cu cetățenii și reprezentanții autorităților locale.
„Menționez că cetățenii au spus un ferm „nu” intenției autorităților centrale de a efectua reforma administrativ-teritorială în redacția PAS”, a spus deputatul.
Potrivit lui, împotriva reformei au fost colectate 214 semnături ale primarilor, 20 – ale președinților de raioane și peste 186 de mii – ale cetățenilor.
Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca a vorbit despre problemele primarilor și președinților din toate raioanele țării, inclusiv despre decizia guvernării de a stabili bugetarilor un spor lunar de 1300 de lei din sursele locale.
Potrivit lui Rusnac această hotărâre a fost aprobată la 29 decembrie 2022, după ce bugetele locale au fost aprobate și nu prevedeau surse pentru acoperirea acestor cheltuieli.
”Raionul Soroca nu dispune de acești bani, suma necesară fiind de 11.520.000 lei pe an, or bugetele locale și așa au avut supra cheltuieli legate de majorarea prețurilor la resursele energetice, servicii și produse. În plus, sunt în proces de implementare mai multe proiecte investiționale”, a remarcat Veaceslav Rusnac.
El a subliniat că autoritățile locale încearcă să facă tot posibilul, dar ”politica partidului de la guvernare de a distruge agricultura, industria, afacerile nu oferă Moldovei nicio șansă de dezvoltare competitivă. Autoritățile nu sunt capabile să rezolve cele mai stringente probleme deoarece le lipsește competența și nu sunt independenți în luarea deciziilor. În consecință, legile pe care le adoptă sunt absurde”.
Dorin Pavaloi, vicepreședintele raionului Briceni a amintit despre recenta reformă medicală. Potrivit lui, efectul, deocamdată nu este resimțit căci, spun ei, a trecut prea puțin timp. Dar a fost suficient timp pentru ca reprezentanții ministerului Sănătății să sune, cel puțin, și să întrebe ce probleme există. „De fapt, scopul este clar – impunerea unui control asupra instituțiilor”, crede alesul local.
Potrivit lui, pseudo-reforma propusă nu va aduce schimbări calitative și nu va schimba situația. Autoritățile centrale, pur și simplu au impus primăriile mici să aleagă: fie vă uniți voluntar, fie vă lichidăm. Iată care este esența reformei.”
În opinia Irinei Lozovan, deputat PSRM, responsabilă pentru raionul Ocnița, în situațiile dificile legate de pandemie, criza refugiaților, autoritățile locale s-au descurcat pe cont propriu, fără ajutorul autorităților centrale.
„Autoritățile centrale nu vizitează regiunile, nu vor să audă oameni. Suntem împinși spre așa-numita reformă administrativă, care s-a ”pierdut pe coridoarele guvernului”. Nu există transparență. Reforma nu este discutată nici cu autoritățile locale, nici cu cetățenii. Suntem categoric împotriva acestei reforme”, a spus Irina Lozovan.
Oleg Jitari, primarul satului Briceni, raionul Dondușeni a vorbit despre situația grea din satul său cu o populație de circa 700 de locuitori, dintre care jumătate bătrâni, iar jumătate plecați peste hotare, plus 8 agenți economici care se confruntă cu problema forței de muncă și de identificare a piețelor de desfacere.
Potrivit lui, satul are un deficit bugetar foarte mare care nu permite realizarea proiectelor de importanță socială și economică. ”Solicităm guvernării să ofere sprijin APL în identificarea surselor care vor îmbunătăți situația în sectorul rural”.
Alexei Vasilean, președintele raionului Drochia s-a referit la multiplele decizii negândite ale actualei guvernări care au generat probleme mari autorităților locale. ”În urma acestor decizii Consiliile raionale, primăriile s-au pomenit cu credite neacoperite, deficite bugetare de milioane de lei și mari dureri de cap. Locuiți într-o lume paralelă!”, a spus Vasilean.
În altă ordine de idei, președintele raionului Drochia a condamnat presiunile cărora sunt supuși aleșii locali cu scopul de a-i discredita și de a implementa mai ușor reforma administrativ-teritorială, ”inadmisibilă la această etapă”.
”Am trecut prin reforma județelor, negândită și nediscutată cu oamenii ca peste 25 ani să facem aceleași greșeli. Opriți-vă. Apucați-vă de lucru, ridicați economia țării, gândiți-vă la bunăstarea cetățenilor acestei țări și nu vă bateți joc de noi”, a spus președintele raionului Drochia.
Deputatul PSRM Vladimir Odnostalco a numit reforma administrativ teritorială un ”atac raider” din partea guvernării.
Potrivit lui, reforma actuală este similară cu programul anilor 90 „Pamânt”, care a fost denumit în popor „Mormânt”. „Ni s-a prezentat „Strategia de dezvoltare a autorităților publice locale până în anul 2030″, care, în esență, reprezintă un program de distrugere a țării în mai multe etape. Este planificată distrugerea satelor, raioanelor, accesul la serviciile publice: asistență medicală, protecție juridică și socială.”
Deputatul a subliniat că toate semnăturile colectate de socialiști vor fi transmise Consiliului Europei și ambasadelor, „pentru ca ei să cunoască adevărul despre situația reală din țară”. Pe lângă aceasta, vom organiza proteste pentru a stopa fărădelegile admise”.