La Făleștii Noi, multe sunt noi, o bună parte dintre ele realizate pe parcursul anului 2022. Drumurile sunt cel mai vizibil element, la intrare în localități. Anul 2022 se înscrie cu ceva excepțional la acest capitol în Făleștii Noi: una dintre străzi a fost reparată cu beton asfaltic, strada Lacurilor, ocupând 450 metri cu asfalt și circa 550 m cu beton.
Realizarea a fost posibilă grație surselor din Fondul Rutier (toate 700 mii lei transferate), suplinite de bugetul local (tot soldul liber din 2021 – 2,4 mln lei).
„Este timpul să uităm de așa-zisa variantă albă, căci sunt spălate drumurile la prima ploaie. Vrem ceva mai durabil. Acesta este un drum important pentru localitate, duce spre cimitir și spre el curg toate apele pluviale,” afirmă primarul comunei Făleștii Noi, Vladimir Bejenari.
Drumurile cele mai importante duc spre cultură. Acest domeniu este lăudabil la Făleștii Noi, prin prisma activităților desfășurate chiar și în lipsa unui director al Casei de Cultură, căci, nu pot avea director, neavând Casa de Cultură… Mai exact, au sediul construit de fosta cârmuire a colhozului, jumătate din care este ocupat de un agent economic. La acest subiect, au trecut de etapa tratativelor pașnice și, după mai multe judecăți, urmează să depună la Curtea Europeană, căci fiecare dintre cei implicați își vrea partea de clădire.
Tot aici, activează Biblioteca publică, impactul căreia este simțitor în comunitate, căci nu există sărbătoare la care să nu se implice, să nu contribuie, să nu organizeze ceva deosebit.
La Pietrosu Nou, sat parte a comunei, Casa de cultură este funcțională.
Domeniul educațional este unul exemplar la Făleștii Noi, căci, colectivul profesoral este foarte implicat, tendință pe care o transmite și elevilor. În plus, colaborarea cu APL se dovedește a fi deosebit de eficientă și în folosul comunității: depun împreună proiecte, pe care sunt obișnuiți să le câștige. Cel mai recent, ne-am putea referi la următoarele: costume naționale obținute în cadrul proiectului accesat la GAL „Movila Măgura”, tehnică audio performantă pentru activități festive, aparate de sport în aer liber, ce urmează a fi instalate în curând.
Beneficiază de susținerea deosebită a primăriei și grădinița de copii din comună, frecventată și de copiii de la Pietrosu Nou, transportați organizat, la fel ca elevii. Actual, aici funcționează 5 grupe, pentru 136 de copii, pentru care tot grație unui proiect depus la GAL „Movila Măgura”, a fost instalat în 2022 un teren de joacă, mobilier potrivit vârstei și dotată bucătăria instituției cu cuptoare electrice performante.
Au grijă și de vârstnici, la fel ca de copii, îndeosebi, prin parteneriatul viabil pe care îl au cu CASMED: acorduri anuale de parteneriat, prin care sunt îngrijiți bătrânii singuratici – 20 de la Făleștii Noi și 10 de la Pietrosu Nou.
Bugetul permite multe, dar se atrag și surse extrabugetare, pentru a-l suplini. Este și datorită prezenței a 35 de agenți economici, care achită impozitele, inclusiv cei care, în perioade anterioare, încercau să se eschiveze.
Cu eschivarea de la muncă, în general, nu prea merge la Făleștii Noi: chiar și numărul de șomeri apți de muncă, care cu anii nu se angajau și nici munci remunerate nu acceptau să îndeplinească, a fost redus drastic, grație intervenției administrației.
Cel mai important proiect este, totuși, aprovizionarea cu apă. Anul 2023 urmează să treacă sub semnul dării în exploatare a apeductului, finanțat din două surse: inițial, apeductul a fost construit prin proiect accesat la Fondul Ecologic Național, iar prin prima fază a Programului Național Sat European, în 2022, au obținut finanțare de 1 mln lei pentru proiectul „Apă la robinet în satul Făleștii Noi”.
Alte planuri pentru 2023 vizează domeniul tineret și au intenția de a construi un stadion mai mare, cu suportul Federației Moldovenești de Fotbal.
Neapărat va fi soluționată și problema accesibilității la Pietrosu Nou, la intrarea în localitate, unde se dorește o abordare integrată, capitală.
Anul 2023 doresc să-l îmbrace și în alte cifre, intenționând să realizeze o statistică proprie a populației, pentru a cunoaște realitatea și necesitățile. Evident, odată câștigători, au gânduri la noul apel pentru Sat European, de data aceasta, pentru reparația capitală a grădiniței.
Ecologia este cuvânt cheie aici, căci tind să planteze toate spațiile libere, terenurile degradate, salubrizează mereu, la fel cum au procedat și anul trecut.
E frumos și promițător la Făleștii Noi, dacă mergeți să vedeți, nu vă rătăciți, căci au și denumiri de străzi, cu plăcuțe, cum se cuvine, o altă inițiativă bifată pentru 2022.
Sursa: Ziarul de Fălești