Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a finalizat etapa pregătiroare pentru demararea Proiectului de reabilitare a drumurilor locale susținut de partenerii externi. Anunțul a fost făcut de ministrul în exercițiu al Transporturilor Vasile Botnari în cadrul vizitei de evaluare în comun cu misiunea Fondului Provocrile Mileniului pe traseul Sărăteni-Soroca, condudă de de vicedirecrorul regional Fatema Sumar.
Lucrările propriu-zise pe drumurile locale pot demara după ce vor fi respectate procedurile legate de semnarea Acordului de finanțare între Guvernul desemnat și Banca Mondială.
În cadrul proiectului, în următorii 5 ani urmează să fie reabilitate 1130 km de drumuri locale, accentul fiind pus pe coridoarele regionale, care asigură conectarea satelor la trasee naționale. ”Tot mai multe drumuri naționale sunt reabilitate anual în Moldova, iar programul de reabilitare a traseului Sărăteni-Soroca cu suportul Corporației Provocările Mileniului a fost unul de succes, care sper că va avea continuitate. Important este să asigurăm și accesul oamenilor de la sate către aceste rețele de drum naționale. Din acest considerent am inițiat Proiectul pentru drumurile locale, pentru care Banca Mondială va oferi finanțare în valoare de 80 milioane de dolari”, a afirmat Vasile Botnari.
Din banii Băncii Mondiale vor fi reparate primele 300 km de drum local. Ulterior, dacă va fi arătată performanță, Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare și Banca Europeană pentru Investiții vor veni cu contribuții la proiect, astfel ca în 5 ani să fie reabilitate toate cele 1130 km selectate de exerți.
Coridoarele care vor intra printre primele în reabilitare sunt:
R1 – Cornești – Sinești – Cornova – Onișcani – Răciula – R21;
M2 – Peresecina – Hîrtopul Mare – Izbiște – Ohrincea – R23 ;
R1 – Bucovăț – Negreşti – Codreanca – M14 – Lupa Recea – R20 – Mălăiești – M2;
R1 – Pîrlița – Bălănești – Seliște – R25
Totodată, Vasile Botnari a subliniat că va continua proiectul de reparații a drumurilor din intravilanul localităților, pentru care în acest an din Fondul Rutier au fost alocate 450 mln de lei. Ministrul în exercițiu al Transporturilor a precizat că acumulările la Fondul Rutier corespund celor planificate pentru această perioadă, fiind deja de peste 700 mln de lei și a încurajat primarii să avanseze cu contractarea lucrărilor, astfel ca investițiile planificate să fie valirificate la timp și eficient.
Diana Munteanu