Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei, cu privire la proiectul de lege ce ar permite trecerea spitalelor raionale, ale căror fondator în prezent sunt consiliile raionale, în subordinea Ministerului Sănătății, a declarat că inițiativa a fost înregistrată de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), fără a fi a consultată preventiv opinia publică pe marginea unui subiect de importanță strategică pentru țară. În context, ea a lansat ideea de a crea o platformă extinsă pentru dezbaterea subiectului spitalelor raionale, informează PROVINCIAL.
Potrivit oficialului, „după ce mai mulți președinți de raioane și-au exprimat într-o formă sau alta dezacordul, aflăm că, astăzi, se preconizează, totuși, dezbateri publice în incinta Parlamentului pe subiectul în cauză, dar care, de fapt, vor fi doar o mimare a dezbaterilor pentru a tempera criticile venite din partea opozanților”.
„Ne-am obișnuit deja cu stilul de guvernare al PAS – unul lipsit de transparență, însoțit de o comunicare defectuoasă, personalizată, cu multă aroganță, care a substituit comunicarea formală instituțională. Nu ne-am mira dacă și această pseudo-„reformă spitalicească” pripită va fi cumva asociată cu războiul din Ucraina, unicul argument al guvernării pentru toate deciziile luate „peste noapte”.
Conform argumentelor expuse de către ministra Sănătății, „această trecere ar contribui la eficientizarea managementului instituțiilor spitalicești raionale, rămase cu o infrastructură invechită”. Dar, mai adaugă dna ministră, reforma ar presupune și „depolitizarea sistemului de sănătate”.
În acest context, în intenția de a stăvili „stilul nocturn” de guvernare al PAS, în calitate de membră a Guvernului Republicii Moldova, îmi asum inițiativa de a lansa o platformă extinsă, cu participarea președinților de raioane, reprezentanților partidelor politice parlamentare și extraparlamentare, a reprezentanților societății civile, pentru dezbaterea acestui subiect fierbinte și de maximă importanță pentru cetățenii noștri” – a menționat Irina Vlah.
Guvernatorul Găgăuziei a mai spus că „este important să deducem tranșant și transparent – care, de fapt, este obiectivul real al acestei reforme:
Modernizarea instituțiilor spitalicești raionale;
Controlul politic direct al acestor instituții, or, partidul de guvernământ nu dispune de președinți de raioane și primari, care le-ar promova politicile în teritoriu și puțin probabil că în alegerile locale preconizate pentru toamna -2023 acesta se va bucura de susținerea electoratului;
Proiectul propus reprezintă un prim- pas spre viitoarea reformă administrativ-teritorială a Republicii Moldova, care se află pe agenda PAS”.
„Consider că această inițiativă legislativă va duce spre o centralizare politizată a managementului și surselor financiare.
Totodată, este important să se clarifice dacă proiectul în cauză nu vine în contradicție cu alte acte normative. De exemplu, cum ar fi respectarea transferului proprietății fără consimțământul proprietarului și fără rambursarea costului acestor obiecte imobiliare către proprietarul anterior.
De asemenea, este important să cunoaștem dacă inițiativa în cauză a fost anticipată de expertizele obligatorii în acest caz – juridică, financiară, anticorupție, dar și opinia consiliilor raionale.
În caz contrar, am putea invoca clauze abuzive din partea partidului de guvernământ PAS în defavoarea principiilor descentralizării și consolidării rolului și responsabilității administrației publice locale de nivelul II” – a conchis membrul Guvernului.