Satul Căpriana dispune acum de mai multe destinații turistice, după ce pensiunea „CUIB” și-a deschis ușile. Lansarea unei noi unități de cazare în satul Căpriana, raionul Strășeni va impulsiona dezvoltarea regiunii Codru, din centrul țării și va fortifica eforturile tur-operatorilor locali de a colabora și de a oferi servicii turistice complete.
Potrivit unui comunicat, pensiunea este visul lui Vitalie Răilean, care provine dintr-o familie care a lucrat toată viața în domeniul HoReCa. Iar după mai mulți petrecuți în străinătate a decis să revină la „cuibul părintesc” fiind motivat să continue tradițiile familiei și să-și deschidă propria pensiune. Construcțiile unității de cazare au început in pandemie, când membrii familiei au rămas fără muncă.
Lansată în ajunul sărbătorilor de iarnă, pensiunea este amplasată într-o localitate liniștită, cu peisaje idilice, in apropiere de una dintre cele mai vechi mănăstiri din țară – Mănăstirea Căpriana.
Vitalie Răilean, proprietar: „Noi o să ne străduim să dezvoltăm în această zonă turismul, să oferim oaspeților noștri dragoste sufletească, bucate gustoase, deservire bună astfel încât fiecare dintre oaspeți să se simtă ca la mama acasă. Le mulțumesc partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul oferit și pentru dezvoltarea sectorului turismului în Republica Moldova și sperăm că vom mai avea ocazia să colaborăm.”
Lansarea coincide cu încheierea Activității de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA), un proiect EDGE în Moldova, finanțat de USAID, care a avut ca obiective afirmarea și menținerea Republicii Moldova pe harta globală ca o destinație turistică autentică, dezvoltarea infrastructurii și a produsului turistic.
„Știm cu toții că ospitalitatea este un aspect esențial a culturii moldovenilor, iar turismul are un rol important în dezvoltarea unei țări. Republica Moldova poate demonstra Europei și lumii întregi cât de minunată este această ospitalitate, iar astăzi se mai adaugă încă o pensiune în cadrul acestui sector în plină dezvoltare. Crearea acestui loc, unde familiile, prietenii pot să se întâlnească, să se reîntoarcă de peste hotare sau din alte regiuni ale Republicii Moldova, este ceva foarte important. Această idee se regăsește în inimile a multor moldoveni de aici și de peste hotare și cred că este foarte important să reflectăm și să înțelegem importanța acestor inițiative în special acum, când se încheie proiectul care a oferit suport pentru industria ușoară și turism și a asigurat tranziția spre alte inițiative ale USAID,” spune Scott Hocklander, șeful misiunii USAID Moldova.
Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Culturii: „Această nouă pensiunea, care își deschide astăzi ușile, este importantă din perspectiva dezvoltării destinaţiilor turistice din Republica Moldova şi din perspectiva susţinerii afacerilor locale. La sfârşitul lui 2021, Ministerul Culturii și Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA) au semnat un acord de parteneriat în scopul dezvoltării sectorului turismului, iar Ministerul s-a angajat să vină cu mai multe acţiuni de promovare şi dezvoltare a turismului.”
Natalia Țurcanu, director executiv Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM): „Cu emoții ne uităm la ceea ce se întâmplă, la aceste inițiative frumoase. Deși trăim niște vremuri mai incerte, faptul că ei au avut această dârzenie și curaj de a face asemenea investiții, într-o localitate cu un potențial nevalorificat pe plan turistic, demonstrează că se poate. Orice se poate atunci când este voință, este motivație care vine din interior. Cu siguranță aici toți se vor simți ca acasă, pentru că simțim deja căldura acestui loc.”
Pensiunea „CUIB” este beneficiară a Activității de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA), un proiect EDGE în Moldova, finanțat de USAID și a fost inclusă în programul de granturi pentru susținerea IMM-urilor. Astfel, au beneficiat de o pompă de căldură, de mobilier pentru camerele de hotel și a fost dotată cu 8 biciclete, pentru a diversifica oferta de turism de aventură din regiune și pentru a conecta pensiunea cu alte pensiuni susținute de USAID din regiune.
Tatiana Durleștean, directorul proiectului Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA): „Ne bucurăm că în Moldova apar tot mai multe inițiative private de a dezvolta afaceri în domeniul turismului, iar noi contribuim, cu suportul USAID, la multiplicarea acestui efect. Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA), finanțată de USAID, un proiect care își încheie activitatea, a susținut reziliența și dezvoltarea durabilă a 2 sectoare cheie ale economiei Republicii Moldova – industria ușoară și cea a turismului. Cu un budget total de 2,8 milioane de dolari, MCTA a facilitat redresarea economică și a oferit granturi IMM-urilor din sectorul turismului în valoare totală de 560,000 dolari SUA.”
În ultimul an, prioritatea Activității de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA), un proiect EDGE în Moldova, finanțat de USAID a devenit consolidarea rezilienței sectorului turistic, iar datorită suportului oferit, acum 22 de afaceri implementează soluții de eficientizare energetică, bazate pe energie regenerabilă, care pe termen lung vor acoperi peste 50% din consumul curent de energie electrică.
Mai mult, 40 de afaceri specializate în turism rural din întreaga țară și-au diversificat produsele turistice, sunt mai „family-friendly”, dispun de spații exterioare special amenajate pentru petrecerea timpului liber și au locuri de joacă sigure pentru micii vizitatori.
Printre alte realizări ale MCTA se numără:
- disponibilitatea sistemelor digitale de rezervare pentru 12 afaceri specializate în turism rural
- 13 destinații turistice beneficiază de tururi de prezentarea virtuale 360°
- dezvoltarea turismului de aventură, susținând consolidarea itinerariilor turistice cu 200 de kilometri de traseele turistice marcate, și accesibile în formă digitală
- 2 hub-uri de turism și destinațiile emergente au beneficiat de suport în dezvoltare.
În ce privește obiectivul de bază, de promovare a Moldovei ca destinație turistică sigură, autentică, ospitalieră și durabilă, MCTA a susținut vizibilitatea Moldovei in presa internațională prin 40 de articole, 5 tururi ale jurnaliștilor străini, 4 video difuzate la postul italian „Gambero Rosso” etc.
MCTA a susținut Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) să joace un rol activ în lobarea intereselor industriei și implementarea reformelor. Astfel, în 2022 au fost aprobate unele modificările legale pentru facilitarea desfășurării antreprenorialului în domeniu. Un succes remarcabil a fost înregistrat de ANTRIM, care a devenit membră a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), agenție specializată pentru un turism responsabil şi sustenabil, dar și aderând la alte organizații de profil. Afilierea la aceste organizații constituie o bază solidă pentru viitoarele programe ce vor urmări dezvoltarea unui turism sustenabil, dar și o modalitate de a promova Moldova ca o țară ce consideră turismul o industrie cheie, și reprezintă o destinație turistică de descoperit.