La 6 decembrie 2022 în primăria Căușeni s-a desfășurat discuția publică la subiectul Deficiențe în activitatea APL identificate în cadrul auditurilor Curții de Conturi la care au participat reprezentanți ai APL și organizațiilor neguvernamentale din localitățile raionului Căușeni. Scopul activității a fost de ale a le oferi participanților oportunitatea să afle mai mult despre specificul activității Curții de Conturi, despre problemele tipice identificate în activitatea autorităților administrației publice locale în cadrul misiunilor de audit și modalitățile de prevenire a acestora. Evenimentula fost organizat in comun de catre Transparency International – Moldova si Curtea de Conturi.
Reprezentanții Curții de Conturi în parteneriat cu Transparency International – Moldova au desfășurat la data de 6 decembrie curent o activitate de informare cu genericul Deficiente in activitatea APL identificate in cadrul auditurilor Curții de Conturi.
În cadrul reuniunii au participat reprezentanți ai APL și organizațiilor neguvernamentale din localitățile rn. Căușeni.
În cadrul discuției s-au abordat aspecte ce țin de problematica inventarierii patrimoniului public din proprietatea APL; neregulile identificate în evaluarea în scopuri fiscale a bunurilor imobile; deficiențele în planificarea, desfășurarea și monitorizarea achizițiilor publice.
Scopul activității a fost de ale a le oferi participanților oportunitatea să afle mai mult despre specificul activității Curții de Conturi, despre problemele tipice identificate în activitatea autorităților administrației publice locale în cadrul misiunilor de audit și modalitățile de prevenire a acestora.
Reprezentanții APL au remarcat necesitatea continuării unor asemenea întruniri pentru a putea discuta mai detaliat despre particularitățile evidenței mijloacelor fixe și investițiilor, planificarea și realizarea achizițiilor publice, organizarea procesului de alimentare a copiilor în instituțiile de învățământ.
Participanții au propus o serie de subiecte pe care ar dori să le discute/dezbate în viitor:
- digitalizarea datelor în APL;
- managementul instituțiilor publice la nivel de APL;
- asigurarea accesului la datele publice;
- tratarea conflictelor de interese în serviciul public;
- integritatea funcționarilor de stat;
- rezultatele auditului Guvernului.
Participanții au apreciat activitatea drept una informativă și utilă în perspectiva îmbunătățirii procesului de utilizare a mijloacelor financiare și gestionare a patrimoniul public în APL.
Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societăţii civile pentru monitorizarea şi sesizarea asupra integrităţii instituţiilor statului şi activităţilor anticorupţie în Moldova” implementat de Transparency International – Moldova cu suportul Secţiei Justiţie Penală şi Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău.
sursa: studio-l.online