Autoritățile publice locale din Republica Moldova, membre ale inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), finanțată de UE și implementată de PNUD, vor beneficia de granturi acordate de Uniunea Europeană. Apelul își propune să sprijine răspunsul imediat la criză, precum și recuperarea pe termen lung a autorităților publice locale din Republica Moldova, inclusiv sprijinirea refugiaților ucraineni, pe tot parcursul anului 2022-2023.
Propunerile trebuie să acopere unul dintre aspectele de mai jos:
- Răspuns și redresare imediată – maxim 30.000 – 50.000 euro per propunere (nu se solicită cofinanțare). Obiectivul este de a răspunde la nevoile imediate ale persoanelor (refugiați) ale căror case, locuri de muncă și întreprinderi au fost distruse sau afectate de război, precum și a sprijini inițiative de mică amploare de refacere a infrastructurii și a serviciilor.
- Recuperare și anticipare – maxim 70.000 – 100.000 euro per propunere (se solicită cofinanțare de cel puțin 20%). Obiectivul este de a sprijini autoritățile locale afectate de război pentru ca acestea să se reorienteze pe calea dezvoltării durabile și să pună bazele redresării economice, creșterii durabile și modernizării orașelor și localităților.
Autoritățile publice locale interesate să participe la concursul de finanțare trebuie să facă parte din rețeaua M4EG. Pentru a se alătura rețelei, autoritățile din Republica Moldova trebuie să contacteze Secretariatul M4EG accesând acest link.
Cererile de finanțare pot fi depuse doar printr-un formular online în limba română sau rusă. Mai multe detalii despre programul de răspuns și recuperare, precum și ghidul solicitantului pot fi accesate la acest link.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 23 decembrie 2022, ora 23:59. O sesiune de informare pentru potențialii solicitanți va avea loc pe 12 decembrie, ora 14:00. Cei interesați să participe trebuie să se conecteze la acest link. Întrebările pot fi trimise până pe 8 decembrie 2022, ora 18:00.
Un concurs de finanțare similar pentru municipalitățile ucrainene este în proces de desfășurare. Recent, Uniunea Europeană a anunțat o contribuție suplimentară de 1,8 milioane de euro pentru acţiuni de răspuns la criză și de recuperare în Ucraina și Republica Moldova. 70% din fonduri vor fi alocate pentru autoritățile locale din Ucraina, iar 30% pentru autoritățile locale din Republica Moldova.