Din anul curent banii din taxele pentru folosirea drumurilor sunt alocați integral în bugetele locale. Asta a permis mai multor autorități locale să ajungă cu reparațiile pe drumuri unde nu s-a intervenit de zeci de ani. Suma totală planificată pentru acest an de Ministerul Finanțelor pentru administrațiile locale este de 868 de milioane de lei.
În orașele Ialoveni și Rîșcani consiliile locale au suplimentat cu resurse proprii transferurile din Fondul rutier și au putut astfel să repare un număr mai mare de străzi, dar și să asfalteze curți și să amenajeze trotuare.
Strada Ion Soltîs din orașul Ialoveni va fi betonată, iar pe margini sunt prevăzute canale de scurgere a apei. La fel, de curând a fost reparată strada Victoria, pe care, potrivit primarului Sergiu Armașu, nu au fost efectuate lucrări timp de 40 de ani. O intervenție similară s-a făcut recent și pe strada Dacia.
„Cred că toate administrațiile locale sunt mulțumite de faptul că în acest an ne-au fost repartizați mai mulți bani din Fondul rutier. Dacă în anii precedenți noi primeam din acest fond doar în jur de 1,8 milioane de lei, acum avem aproximativ 4 milioane de lei, ceea ce este un lucru benefic – putem efectua lucrări într-un volum mult mai mare”, spune primarul Sergiu Armașu.
Folosind această sumă, la care a adăugat propriile resurse, Consiliul orășenesc Ialoveni a planificat să repare până la sfârșitului anului, în total, 20 de străzi.
În orașul Râșcani se repară în acest an 15 străzi
Alocările din taxa pentru folosirea drumurilor pentru orașul Râșcani au crescut până la 2 milioane de lei în acest an. Consiliul local a alocat încă 5 milioane de lei și a reparat 15 porțiuni de străzi și trotuare.
Orașul Râșcani are o populație de 12 mii de locuitori. De curând a fost reparată strada Luceafărul, pe unde circulă persoane în scaun rulant, în drum spre Centrul de zi Phoenix pentru copii cu dizabilități.
Alocarea integrală a taxei pentru folosirea drumurilor către primării este o schimbare operată de Guvern în anul 2022 și acceptată de Parlament, în cadrul Politicii fiscale și bugetare. Suma totală planificată spre a fi valorificată până la sfârșitul anului 2022 este de 868 de milioane de lei. Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, spune că primăriile pot integra aceste sume în proiecte mai mari, cu mai mulți finanțatori. Condiția este să le cheltuiască în anul curent și numai pentru proiecte de infrastructură a drumurilor. „Primarii pot să consolideze resursele din proiecte mai mari, să folosească împrumuturi. Sunt câteva primării care au utilizat mecanismul de împrumutare. De asemenea, pot să apeleze la alte instrumente de finanțare, la Fondul de dezvoltare locală sau la AIPA și să facă un mix de finanțare, astfel încât să fie corespunzător proiectului de care are nevoie localitatea”, a explicat Dumitru Budianschi.