De la 1 ianuarie 2022, în Republica Moldova a fost instituită o nouă categorie de pensie – pensia anticipată pentru carieră lungă. Persoanele care au realizat un stagiu de muncă mai mare decât cel prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă (bărbații – 39 de ani, iar femeile – 35 de ani și 6 luni) beneficiază de pensie anticipată. În prima jumătate de an, peste 3.000 de cetățeni s-au pensionat înainte de termen și mulți continuă să muncească în aceleași posturi.
Unul din beneficiarii pensiei anticipate este Gheorghe Negru din satul Costești, raionul Ialoveni. Și-a dedicat toată viața medicinii, pe care a practicat-o în satul de baștină. Anul acesta a atins un stagiu de muncă de 41 de ani și a decis să se pensioneze anticipat. Totodată, el continuă să lucreze în calitate de medic de familie la Centrul de Sănătate din Costești.
„Eu cred că pensia anticipată este foarte binevenită, mai ales pentru cei care au un stagiu de muncă mare. Eu lucrez din studenție, la început am activat în calitate de asistent medical, apoi am fost medic pediatru, pe urmă șef al Centrului de Sănătate din Costești”, spune Gheorghe Negru.
Tatiana Rusnac, din Chișinău, activează la Aeroportul Internațional Chișinău de la 18 ani și are un stagiu de muncă de peste 39 de ani. În luna ianuarie, anul curent, a depus dosarul pentru pensia anticipată, iar din martie deja beneficiază de pensie și continuă să lucreze. „Din aeroport nu am plecat nicăieri. Am lucrat în calitate de crainică, anunțam înregistrări, îmbarcări, informații”, afirmă Tatiana Rusnac.
Lidia Colin este de mai mulți ani directoare la grădinița din s. Dobrogea, mun. Chișinău, iar de șase luni face parte din rândul persoanelor care s-au pensionat anticipat. „Am un copil, dar nu am stat în concediu de maternitate nicio zi, deoarece nu era cine să mă înlocuiască în funcție și a trebuit să angajez o bonă. Pensia anticipată este o măsură foarte bună a Guvernului pentru cei care au muncit toată viața și s-au dedicat profesiei. În acest fel, statul îmi răsplătește efortul investit pe parcursul acestor ani”, susține Lidia Colin.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, afirmă că practica pensionării anticipate există în multe țări europene, inclusiv în Franța și România, din experiența cărora s-a inspirat la elaborarea cadrului normativ.
„Dacă au muncit și au cotizat o perioadă mai mare de timp, cetățenii au dreptul la pensionare anticipată, adică înaintea atingerii vârstei standard de pensionare”, a spus Marcel Spătari