Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat, astăzi, la festivitatea dedicată Zilei profesionale a lucrătorilor din domeniul învățământului, în cadrul căreia a avut loc și Gala Laureaților „Pedagogul anului”. La eveniment au mai fost prezenți ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, președinta Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, deputați, reprezentanți ai autorităților publice locale.
În discursul său, șefa Executivului a apreciat aportul cadrelor didactice în formarea tinerei generații, prin cultivarea valorilor de neam, dezvoltarea gândirii critice și abilităților necesare în formarea profesională. La fel, Natalia Gavrilița s-a referit la măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea durabilă a sistemului de învățământ național. Printre acestea se numără alocarea, în anul curent, a circa 172 mln. de lei destinate majorării indemnizației unice pentru materiale didactice. Astfel, cca 43.000 de cadre didactice au primit o indemnizație de 4.000 de lei, dublu decât era anterior. De asemenea, angajații din sistemul educațional au beneficiat în acest an de majorări salariale, în medie cu 11%.
„Ne dorim cu toții o școală în care profesorul să aibă cele mai bune condiții de activitate; în care fiecare elev să-și dezvolte potențialul și să devină o personalitate. Ne dorim un sistem educațional modern, inovativ, care să corespundă necesităților tuturor copiilor. Acțiunile autorităților sunt orientate spre creșterea prestigiului învățământului pedagogic, am prioritizat educația pentru finanțare externă, inclusiv din partea UE. Pașii pe care i-am enumerat constituie începutul unui proces amplu, al cărui finalitate este unică: educația trebuie să redevină cheia pentru succesul în viață”, a menționat prim-ministra.
Ediția din acest an a Concursului „Pedagogul Anului” a reunit peste 600 de cadre didactice din întreaga țară, fiind premiați nouă laureați. Titlul „Educatorul anului” a fost acordat Alionei Grușca, educatoare în cadrul instituției de educație timpurie nr. 9 „Steluța” din municipiul Ungheni. În categoria „Învățătorul anului”, premiul mare a fost acordat Dianei Carauș, învățătoare la școala primară nr. 152 „Pas cu Pas” din municipiul Chișinău, iar la categoria „Profesorul anului”, învingătoare a fost desemnată Elena Vorotneac, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Chișinău.
Profesoarele învingătoare în cadrul concursului primesc premii bănești în valoare de 50 mii de lei – pentru premiul I; 25 mii de lei – premiul II și 15 mii de lei – premiul III. De asemenea, laureatelor li se conferă gradul didactic următor celui pe care îl dețin sau li se confirmă gradul didactic superior.
Gala Laureaților se organizează anual de Ministerul Educației și Cercetării și are ca scop celebrarea lucrătorilor din domeniul învățământului, recunoașterea meritelor și premierea celor mai bune cadre didactice la nivel național.