O relatare concisă a inițiativelor și activităților desfășurate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în comun cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a fost prezentată astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către ministrul Vladimir Bolea și directorul interimar al AIPA Diana Coșalîc.
Vladimir Bolea a declarat că MAIA este ancorat în problemele curente și este preocupat de adaptarea soluțiilor la nevoile sectorului agricol: „Echipa ministerială împreună cu Guvernul elaborează un pachet de măsuri urgente pentru reducerea impactului negativ a acestor crize asupra agricultorilor. MAIA este instituția ce garantează securitatea alimentară a țării. În acest sens, suntem preocupați de calitatea produselor ce sunt puse pe masa cetățenilor și de prețul de achiziție.”
Oficialul a făcut referință și la activitățile ce au fost întreprinse de minister pentru a oferi instrumente concrete de suport a agricultorilor. Așadar, s-a menționat că, printre reușitele înregistrate sunt: majorarea fondului de subvenționare, creșterea cotelor de export în Uniunea Europeană la o serie de produse agricole, inițierea discuțiilor cu instituțiile financiare, Ministerul Finanțelor, Banca Națională a Moldovei și furnizorii de inputuri, pentru a preveni aplicarea sancțiunilor producătorilor agricoli care se află în incapacitatea de a rambursa creditele din cauza secetei ce a provocat daune culturilor agricole. În context, a reiterat receptivitatea și interesul manifestat de bănci pentru restructurarea creditelor agricultorilor care nu își pot plăti obligațiile. De asemenea, a fost menționată facilitarea în mod semnificativ a accesului agricultorilor la lacurile de acumulare, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale.
Ministrul a declarat că, în comun cu AIPA este analizată opțiunea de a majora subvențiile pentru compensarea majorării ratei la dobânzi. Totodată, este preconizat ca și activitatea procesatorilor să fie susținută în condițiile de criză energetică. Astfel, va fi creat un fond special în valoare de 93 de milioane de lei pentru compensarea accizelor la păcură și motorină utilizate în procesele de producere. În acest sens, va fi elaborat un regulament în comun cu Ministerul Finanțelor.
„Prin Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, AIPA susține producătorii agricoli pentru a dezvolta atât proiectele business-ului mic și mijlociu, cât și pentru a dezvolta localitățile rurale. În acest an avem o premieră – valoarea FNDAMR constituie 1 miliard 750 milioane lei. Este pentru prima dată când AIPA gestionează o asemenea sumă alocată din bugetul de stat. Sursele financiare sunt distribuite pe mai multe programe de susținere. În acest an, la situația din 1 septembrie, s-a reușit debursarea pe contul producătorilor agricoli 1 miliard 100 milioane, cu 45% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut. Circa 80% din sursele financiare sunt orientate direct spre producătorii agricoli, fiind achitate inclusiv restanțele din anul 2021. Sursele financiare de 852 mln care au fost prin acest mecanism a reușit atragerea investițiilor de peste 3 miliarde de lei. Aceste surse au dezvoltat peste 3000 de agenți economici care au solicitat sprijinul financiar și au creat peste 1000 de locuri de muncă. Un alt stimulent financiar orientat spre business ar fi proiectele start-up. Noi le implementăm începând cu anul 2018. În acest an, deja 25 mln lei sunt pe conturile producătorilor agricoli reprezentanți de tineri, femei și migranți reveniți în țară care și-au lansat în premieră afacere în domeniul agricol. De asemenea, de subvenții beneficiază și autoritățile publice locale ce dezvoltă infrastructura localităților rurale. Așadar, în acest an, în urma apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvențiilor, au fost alocate 47 mln Lei pentru 80 de proiecte investiționale. În acest an, Guvernul a venit cu 3 programe noi de susținere a agricultorilor. În primul rând vorbim de rambursarea accizei la motorină. Este o premieră când AIPA implementează un astfel de mecanism. Pentru semestrul I, AIPA a recepționat 2 111 cereri de solicitare a suportului financiar pentru rambursarea accizei la motorină. Astfel, suma de 4, 6 milioane Lei au fost achitate pe conturile a 114 producători și curând vor fi debursate sumele și pentru ceilalți producători. În acest an a fost implementat, în premieră, programul de îmbunătățiri funciare. Totodată, în anul curent, sunt alocați bani din bugetul de stat pentru subvenționarea în avans a proiectelor de dezvoltare locală din cadrul Programului LEADER. Astfel, 40 de Grupuri de Acțiune Locală beneficiază de sprijin financiar pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locală. În prima tranșă le-a fost oferită suma de 17.4 mln Lei”, a informat Diana Coșalîc.
„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare are misiunea de a consolida agricultorii din Republica Moldova pentru a depăși mai ușor crizele curente. Întru realizarea acestui deziderat, au fost create 28 de comitete profesionale agricole pentru desfășurarea periodică a consultărilor cu ministerul. În baza acestor consultări se vor lua decizii de modificare și modernizare a regulamentului de subvenționare. Ministerul este unicul partener și promotor al tuturor agricultorilor din Republica Moldova și al intereselor aestora în plan național și internațional”, a încheiat ministrul Vladimir Bolea.