Angajații întreprinderii silvice din Chișinău au discutat cu Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu despre viziunile noi reforme în sectorul forestier. Întrunirea a avut loc pe data de 19 august curent, în comuna Ghidighici, la care au participat peste 50 de angajați.
Pentru următorii 10 ani, Republica Moldova și-a trasat un obiectiv ambițios de a extinde suprafețele de împădurire și reîmpădurire cu 100 mii ha, în special, plantarea circa 500 mln. de puieți din speciile autohtone, bine adaptate la schimbările climatice. Întrucât noile realități sociale și economice impun măsuri de reformare.
Lucrătorii din domeniul silvic fac parte din procesul de reformare, de aceea, viziunea lor va contribui la îmbunătățirea schimbărilor care vor avea loc. Conform silvicultorilor, reforma trebuie să includă și modernizarea echipamentului tehnic, ei lucrând la moment cu utilaj învechit, care se răsfrânge mult asupra calității și eficienței muncii lor.
”Pădurile oferă o gamă largă de beneficii importante pentru societate și economie, prin furnizarea de servicii eco-sistemice. Acestea protejează solurile împotriva eroziunii și regularizează bazinele hidrografice și sistemele hidrologice locale prin menținerea fluxurilor de apă, reglează clima la nivel local, regional și mondial, stochează carbonul, protejează polenizatori valoroși, purifică aerul și apele dulci și, în general, ne protejează împotriva dezastrelor naturale precum avalanșele, alunecările de pământ, seceta și inundațiile. Respectiv, pădurea nu trebuie văzuta ca o sursă de obținere a lemnului de foc, ” spune Ministra Mediului.
Până la moment, Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a întreprins vizite de lucru la întreprinderile silvice din Bălți, Strășeni și Călărași, Ungheni, Nisporeni, Soroca, Șoldănești, Ungheni, Edineț. Întâlnirile cu lucrătorii din domeniul silvic va oferi o viziune mai durabilă pentru viitorul pădurilor țării noastre.