Există riscul că foarte mulți fermieri mici și mijlocii de la zonele rurale vor falimenta în câteva luni. Declarația a fost făcută de Consiliul Asociației Forța Fermierilor, informează PROVINCIAL.
În cadrul ședinței de ieri cu ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Consiliul Asociației Forța Fermierilor a descris repetat situația actuală în sectorul agrar, care este extrem de dificilă și se caracterizează prin: 1. seceta excesivă pentru culturile de grupa a două și plantațiile multianuale; 2. embargou rusesc la importul producției vegetale din Moldova; 3. prețuri derizorii la producția agricolă moldovenească, influențate de piața Ucrainei, problemele enorme în logistica de export și poziția abuzivă a unui magnat, care controlează real portul Giurgiulești; 4. majorarea cu 200-400% costurilor producerii agricole și creșterea exorbitantă a dobânzilor bancare.
„În asemenea condiții există riscul că foarte mulți fermieri mici și mijlocii de la zonele rurale se vor falimenta în câteva luni” – a subliniat Consiliul.
Totodată, în urma discuției, Consiliul Asociației a solicitat ca până vineri, 19 august, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare să vină cu răspunsul franc dacă și când poate fi declarată starea de urgență în agricultură și emisă decizia Comisiei Situației Excepționale, care ar permite:
1.amânarea plăților scadente (cu excepția plății de arendă) ale agricultorilor afectați de secetă și embargou față de creditorii, fără calcularea penalităților; 2. acordarea producătorilor agricoli afectați unor facilități fiscale; 3. adresarea Guvernului către partenerii extern pentru identificarea resurselor financiare pentru compensarea parțială a pierderilor ale unor categorii de fermieri afectați.
„În cazul în care vineri nu avem răspunsul tranșant pe subiectele, menționate mai sus, Asociația Forța Fermierilor va recurge la alte instrumente de protejare a intereselor membrilor noștrii” – mai spun fermierii.