Victor și Viorica Tonu din satul Fundul Galbenei este o familie tânără de gospodari, care muncesc cot la cot, câștigându-și existență acasă lângă cei doi copilași pe care îi au. Ambii își dedică ziua muncind la cele două sere de răsad pe care le au de trei ani. Victor are 33 de ani, băștinaș din sat, a absolvit Colegiul de Electromecanică din Chișinău, soția are 29 de ani, s-a născut în or. Cantemir, dar a locuit mai mult timp în Ucraina, scrie curierul.md.
Deși Victor a fost mai mult timp peste hotarele țării, având posibilitatea de a se angaja la muncă acolo, a preferat să se întoarcă acasă, la familie. De fapt, Viorica ne-a mărturisit că soțului nu-i place să lucreze la indicaţiile cuiva, acesta fiind un motiv din care nu a dorit să rămână peste hotare. „Decât să lucrez pentru cineva, mai bine lucrez la mine acasă, la comanda mea. Când eram mai tânăr îmi spuneam că niciodată nu voi lucra la pământ, dar ceea ce nu-ţi doreşti, aceea ţi se întâmplă. În ziua de azi fiecare se descurcă cum poate el mai bine” – ne spune Victor.
Nu este unica familie din sat care se ocupă cu acest gen de activitate, dar familia Tonu dispune de o diversitate mai mare de legume și anume: roșii, castraveți, ardei grași, vânătă, precum și verdeață. Din spusele tinerilor, mica lor afacere, să o numim așa, a început de la cultivarea ridichii. „Nu am vrut să ne oprim doar la ridiche și am început să cultivăm și castraveți într-o cantitate mai mare. Un an mai târziu, am decis cu soția să cultivăm și celelalte legume, măcar pentru familia noastră, dar surplusul de legume îl comercializăm” – menționează stăpânul casei. Întrebați dacă au unde să-și comercializeze legumele, dânșii au menționat faptul că uneori acestea sunt la mare căutare și oamenii sunt dispuși să dea și un preț mai mare, doar pentru a cumpără un produs de calitate, deși gospodina a specificat, că comercializează cu un preț mult mai redus. Dânsa are și o pasiune înlesnită pentru flori. „Din start a fost doar o pasiune, apoi am înmulţit florile şi am început să le vând.”
Afacerea lor nu se termină aici, se gândesc pe timp de iarnă să crească verdeață, la moment, crescând doar leuștean, care intenţionează să-l usuce, și pe timp de iarna să îl comercializeze. Ideea cu verdeața i-a venit soției, din spusele soţului i-a ar fi şi cea care îşi dedică mai mult timp serilor.
Victor a moștenit de la tatăl-său, fost profesor de muncă, dar şi apicultor, un mic atelier de lemnărie, dar şi câteva familii de albine, pe care le-a vândut, din motivul plecării lui peste hotare. La moment doreşte să se extindă şi în acest domeniu, chiar a început să cumpere utilajele necesare pentru prelucrarea lemnului. Tânărul își dorește să restabilească familiile de albine, chiar să le înmulţească.
„Sunt momente când ne descurajăm, ciocnindu-ne cu anumite greutăţi, resurse financiare, credite la bancă, dar mergem înainte muncind și sperând la ceva mai bine pentru urmașii noștri”- a încheiat tânără gospodină. Pentru ei munca este ceva firesc şi doar muncind văd ziua de mâine și pâinea pe masă pentru copii lor, ne-au spus-o aproape într-un glas tânăra familie cu mult curaj în viitor.