Pentru a promova datina străbună și valorile autentice de patrimoniu cultural, pentru a motiva pe băștinași să revină acasă, ieri, 24 iulie, în orașul Costești din raionul Rîșcani a avut loc un eveniment extraordinar – Festivalul raional cu genericul ,,Sfântă-i baștina străbună”, care a fost organizat cu susținerea secției raionale Cultură Rîșcani și a avut drept scop renaşterea şi conservarea tezaurului naţional şi transmiterea acestuia generaţiilor viitoare, informează PROVINCIAL.
La sărbătoare a participat preşedintele raionului, Vasile Secrieru, funcționarii din cadrul Consiliului raional, reprezentanții satelor și comunelor, meşteri populari și colective artistice din raion.
“Suntem datori să promovăm tradiţiile şi obiceiurile neamului nostru moldovenesc. Să le transmitem generaţiilor următoare, căci anume prin tradiţiile noastre, portul nostru popular noi ne menţinem ca popor,” spune președintele raionului, Vasile Secrieru.
Președintele raionului, a acordat o diplomă de merit domnului Nelu Glasu, primar al orașului Costești, în semn de recunoștință şi înaltă apreciere a activităţii prodigioase, contribuţie substanţială la dezvoltarea localităţii.
Potrivit autorităților, sărbătoarea a continuat cu un program artistic unde au evoluat colectivele din raion iar surpriza serii, care a venit din partea președintelui raionului, a fost evoluarea interpretei de muzică ușoară Anișoara Puică.
Dansurile şi cântecele populare au răsunat ca şi în acele vremuri când tradiţiile şi obiceiurile se respectau cu sfinţenie. La festival au fost expuse obiecte ce reprezintă de fapt specificul regiunii. Meşterii populari şi-au etalat lucrările de artizanat.
Vizitatorii au rămas impresionaţi de festival: „E bine să fie păstrate în continuare, pentru că altfel nu avem cum să le arătăm copiilor ce înseamnă un festival sau tradiţii populare”. „Aici putem să vedem o mulţime de lucruri frumoase, interesante pentru noi. Mi se pare un eveniment foarte frumos”. „Tot ce s-a prezentat este super. Portul naţional este ceva ieşit din comun”, au spus vizitatorii.
Organizatorii îşi propun ca evenimentul să devină o tradiţie.
„Prezentăm tot ce este autentic şi tradiţional în ţara noastră. Este vorba de zestrea satului, de port popular, de obiceiuri şi tradiţii de cântec popular, de dans popular” a declarat Emilia Garbuz, șefa Secției Cultură Rîșcani.
Tododată, autoritățile au menționat că acest eveniment a adus o sursă de energie pozitivă și de nostalgie, a creat o bună dispoziție, care va rămâne în memoriea și în sufletele oamenilor pentru o perioadă lungă de timp.