Astăzi, 15 iulie stil vechi, locuitorii raionului Criuleni, alături de angajații Consiliul raional, ai Primăriei orașului, ai serviciilor desconcentrate, a parohilor bisericilor din localitate, părintele Vasile Pistrui și părintele Ioan Țuțuianu au comemorat una dintre cele mai proeminente personalități ale neamului nostru, Ștefan cel Mare și Sfânt, informează PROVINCIAL.
Forul public a avut loc în scuarul Consiliului raional, la monumental Sfântului voievod , unde s-a desfășurat omagierea domnitorului prin mesaje, imnuri religioase, recitaluri și depunere de flori.
Potrivit autorităților, participanții la eveniment au invocat strălucita personalitate a domnitorului viteaz și neînfricat al Țarii Moldovei, țară mică în comparație cu hoardele otomane și tătărești, dar care a fost pe timpul lui Ștefan Voievod, un zid de apărare a lumii creștine. Luptând în fruntea armatei formate, în majoritate din plugari, oameni pașnici, pentru fiecare palmă de pământ, pentru fiecare localitate, Ștefan cel Mare și-a arătat nu numai vitejia, ci și dragostea față de acest popor mult-pătimit, atacat de turci, de tătari, de unguri. Se spune că înainte de luptă Ștefan cel Mare, împreună cu întreaga armată îngenuncheau la rugăciune și cereau milă, iertare și biruință de la Dumnezeu! Iar după fiecare victorie aducea slavă Domnului, construind și împodobind câte o biserică sau mănăstire. Sunt cunoscute circa 40 de bătălii în care Ștefan cel Mare cu armata sa au dat dovadă de o putere și rezistență de care se minuna o lume întreagă nu întâmplător domnitorul a fost numit Atletul creștinătății, iar în anul 1992 a fost canonizat ca Sfântul Ștefan cel Mare și se sărbătorește la 2 iulie (15 iulie stil vechi).
“Este de datoria noastră, a autorităților, instituțiilor publice, a fiecărui cetățean al acestui stat, să păstrăm vie memoria Sfântului om de stat și să ne închinăm cu pietate, depunând o floare sau aprinzând o lumânare în memoria Sfântului Ștefan cel Mare”, spune Consiliul raional Criuleni.
Cristina Pendea