Din cauza secetei, nivelul apei în râurile Nistru şi Prut scade. Mai mult, în contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat de extindere a Codului Portocaliu, administrația S.A. „Apă-Canal Chișinău” solicită antreprenorilor, cât şi locuitorilor mun. Chișinău, să consume raţional apa, doar în scopuri menajere, informează PROVINCIAL.
Chiar și așa, în pofida, avertizării hidrologice emise cu privire la scaderea nivelului apei în rîul Nistru, specialiștii S.A. „Apă-Canal Chişinău (ACC) dau asigurări că aceasta nu va afecta consumatorii din capitală. Mai mult, toți consumatorii vor fi asigurați cu servicii de apă și canalizare. Astfel, furnizorul de apă aduce la cunoștință tuturor abonaților, că Stațiile de pompare a apei, Stația de Apă Nistru, Stația de tratare a apei, dar și alte instalații din dotare activează la parametri normali. Prin urmare, toți consumatorii Operatorului sunt asigurați cu servicii de apă și canalizare de calitate 24 din 24 de ore.
Conform informaţiei de ultimă oră, nivelul apei în râul Nistru este de 8,6 m, nivel ce permite funcţionarea Stației de pompare a apei, Nistru, de la care se alimentează Chişinăul. Întru asigurarea serviciilor de apă și canalizare fătă întrerupere, specialiștii ACC monitorizează în permanență nivelul apei în Nistru.
Menţionăm că, zilnic, sunt distribuiţi peste 200 mii m3 de apă, iar cel mai critic nivel al apei rîului Nistru a constituit 8,1 m şi s-a înregistrat doi ani consecutiv în perioda caniculară. Tocmai de aceea, drept alternativă și întru evitarea situațiilor de criză, în anul 2021 a fost construit barajul subacvatic de la Stația de captare a apei, Nistru. De menționat, că o dată cu darea în exploatare a barajului au fost atinse scopurile în situații critice. Astfel, în perioadele secetoase se menține nivelul apei în Nistru conform proiectului. Mai mult, datorită acestui baraj, nivelul apei în preajma Stației s-a majorat, fapt ce permite buna activitate a Stației de captare, Nistru. Barajul subacvatic este construit mai jos de Stația de captare și reduce viteza apei curgătoare în așa mod încât denivelările care sunt în preajma Stației sunt acoperite datorită sedimentelor cu nămol care este stopat de acest baraj. Acest proiect hidrotehnic a ameliorat nivelul apei în preajma Stației. În rezultat, plastul de apă s-a majorat ridicând nivelul în zona dată.
Construcția pragului de fund a redus tranzitul sendimentelor de fund, a crescut nivelul minim al orizonturilor de apă în r. Nistru, ceea ce are un efect favorabil asupra funcționării Stației de captare a apei, Nistru.
Priza de apă a or. Chișinău din r. Nistru, a fost proiectată în 1964. Stația de pompare de la prima treaptă a fost dată în exploatare în 1972. Priza de apă este proiectată pentru debitele minime de apă: în perioada de iarnă 80 m cub/s, în anii extrem de secetoși, iar în perioada de vegetație- 120 m cubi/s.
Reamintim că, în vara anului 2008 când au fost inundațiile pe Nistru a fost atinsă cota maximă a nivelului apei în rîul Nistru care constituia circa 19,4 m. Chiar și așa, capitala a fost asigurată cu apă potabilă non-stop, deși Stația de Pompare de la Vadul lui Vodă activa în regim de alertă. O situație mai puțin riscantă s-a înregistrat și în vara anului 2010 când a fost inundată doar plaja de la Vadul lui Vodă.