Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, solicită formarea unui grup de lucru, pe lângă ministerele Educației din Republica Moldova și România, care să examineze posibilitatea deschiderii în Orhei a unei extensiuni a Universității „A. I. Cuza” din Iași.
Mai mult, el solicită să fie primit în audiență publică, atât la Chișinău, cât și la București, pentru a dezbate această problemă și pentru a prezenta toate argumentele în favoarea implementări acestui proiect educațional.
În cadrul unei conferințe de presă, Dinu Țurcanu a menționat că acest demers vine în contextul în care Ministerul Educației de la Chișinău refuză, în repetate rânduri, să autorizeze înființarea instituției de învățământ. Asta în pofida faptului că, în luna februarie a acestui an, în cadrul ședinței comune a guvernelor României și Republicii Moldova, a fost semnat un protocol de colaborare, care încurajează expres deschiderea extensiunilor universitare.
„Am fost foarte bucuroși că, în sfârșit, gheața s-a spart și am mai trimis o scrisoare ministerului de resort din Republica Moldova, prin care am cerut să se treacă propriu-zis la executarea acestor prevederi și să deschidem extensiunea Universității „A. I. Cuza” din Iași. Mare ne-a fost mirarea când domnul ministru Topală ne-a răspuns că acest lucru nu este posibil, invocând, de această dată, faptul că atfel de extensiuni pot fi deschise doar în centrele universitare existente, chiar dacă protocolul nu stabilește asemenea condiții”, a spus președintele raionului Orhei.
Dinu Țurcanu a accentuat că, prin acest răspuns, Ministerul Educației dă dovadă de rea intenție și că politizează subiectul, iar pretextele pe care le invocă sunt lipsite de fundament legal. Mai mult, el a reiterat faptul că autoritățile raionale și municipale au decis să pună la dispoziția universității din Iași sediile Primăriei și Consiliului Raional, asta după ce, anterior, tot Ministerul Educației de la Chișinău i-a interzis Colegiului Pedagogic din oraș să găzduiască instituția de învățământ din România.
„Toată lumea trebuie să înțeleagă că investiția în educație e singura cale corectă spre ieșirea din criza permanentă în care ne aflăm de mai bine de 30 de ani. Scopul conducerii raionului și municipiului Orhei este de a dezvolta cel mai modern campus universitar din țară, care să devină un punct de atracție pentru tineretul studios”, a spus șeful administrației raionale din Orhei.
În context, el a amintit că, potrivit înțegelerilor avute cu administrația Universității „A. I. Cuza” din Iași, inițial, la extensiunea din Orhei urmează să fie deschise două facultăți, Geografia Tursimului și Chimia Alimentară, asta în condițiile în care pricipalele domenii în care Republica Moldova se poate remarca sunt tursimul și producția agricolă. De asemenea, el a accentuat că, prin deschiderea acestei instituții de învățământ, tinerii vor fi motivați să rămână în țară și, în același timp, să obțină o diplomă de studii recunoscută internațional. Asta în contextul în care majoritatea studenților noștri din străinătate nu se mai întorc acasă după finalizarea studiilor.
Astfel, Dinu Țurcanu a anunțat că va trimite, în scurt timp, scrisorile adresate miniștrilor Educației din Republica Moldova și România, în care le explică situația și ce cere să constituie un grup de lucru care să caute soluții pentru depășirea acestui blocaj.