Astăzi 30 iunie, în incinta sălii de ședințe a Consiliului raional Rîșcani, a avut loc o ședință de informare a producătorilor agricoli cu privire la recoltarea culturilor cerialiere de I grupa, leguminoase și a rapiței, în cadrul căreia s-a vorbit despre măsurile de securitate necesare de respectat în perioada recoltării culturilor de prima grupă.
Evenimentul organizat de Secția Agricultură şi Alimentaţie a adunat conducătorii și reprezentanții gospodăriilor agricole din raion și reprezentanții serviciilor desconcentrate din teritoriu. La ședință a participat și vicepreședintele raionului, Igor Stoian.
Ion Spînu, reprezentantul Serviciului Teritorial Bălți a Departamentului Supraveghere Energetică al ANRE, a informat participanții despre Legea nr174 din 21.09.2017 cu privire la energetică, art.14 Atribuţiile şi drepturile Agenţiei în legătură cu supravegherea energetică de stat;”Norme de expluatare a instalațiilor electrice ale consumatorilor noncasnici”. Dumnealui a accentuat despre securitatea electrică precum: instruirea personalului electrotehnic și neelectrotehnic, cerințele-normele de deservire și modul de expluatare a utilajului agricol în depozite și ect.
Vitalie Ojog, reprezentantul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Tehnică “Intehagro” Rîşcani, a vorbit despre regulile de securitatea în timpul campaniei de recoltare șievitarea accidentelor de muncă, asigurarea utilajelor agricole, dar şi excluderea unor eventuale cheltuieli a agenţilor economici în rezultatul accidentelor de muncă.
Aurel Busuioc, reprezentantul Inspecției teritoriale de muncă, s-a axat asupra obligaţiilor angajatorilor şi muncitorilor privind respectarea timpului de lucru și în special a zilierilor. Asigurarea lucrătorilor cu echipamente de protecție și apei potabile, necesitatea instruirii personalului, cerințele față de tehnica agricolă implicată în procesul de recoltare și față de mecanizatorii antrenați în acest proces evaluarea situaţiilor de risc .
Dumitru Cecan, reprezentantul al Inspecţiei pentru Protecția Mediului Rîşcani , s-a referit la pericolul incendierii resturilor vegetale. Deși în ultimii ani, numărul cazurilor de acest gen s-a diminuat, incendiile de vegetație pe câmpuri prezintă un pericol, a menționat dânsul. Afară de daunele aduse mediului înconjurător, incendierea paielor reprezintă o încălcare a legislației, de care sunt atrași la răspundere, conform legislației în vigoare, conducătorii gospodăriilor agricole, pe teritoriul cărui se produce arderea resturilor vegetale.
Potrivit șefului Secției Agricultură și Alimentației, Valeriu Bogdan, în raionul Rîșcani sunt circa 16 mii ha de cereal, leguminoase boabe și rapiță, dintre care:Grîu de toamnă 11036 ha; Orz de toamnă1507 ha; Rapiță de toamnă 2686 ha; Orz de primăvară 706 ha; Mazăre 116 ha.
În procesul de recoltare sunt antrenate circa 111 de combine, dintre care 74 sunt cu randament înalt. Necesarul de motorină este în volum de circa 300 tone.
Totodată agricultorii sunt informați despre securitatea pe timpul recoltării a cerealelor
Astfel, ținând cont de faptul că recoltarea cerealelor se efectuează, în zilele cele mai uscate şi cu temperaturi înalte, producătorii agricoli și autoritățile de resort sunt îndemnați:
- să sporească acțiunile de pază a recoltei și de reducere a pierderilor de producție agricolă;
- să informeze continuu conducătorii și specialiștii despre responsabilitatea respectării legislaţiei, normelor şi regulilor de protecţie a muncii şi de apărare împotriva incendiilor;
- să organizeze instruiri pentru personalul antrenat în campania de recoltare;
- să desemneze câte o persoană responsabilă de sectoare pentru perioada recoltării spinoaselor şi colectării nutrețurilor;
- să izoleze lanurile ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, fîși forestiere, păduri.
- să utileze combinele, camioanelor şi tractoarelor, antrenate în campania de recoltare, cu sisteme de eşapare a gazelor fierbinţi, instalaţii parascântei şi mijloace de primă intervenţie;
- să asigure controlul riguros a tuturor edificiilor destinate depozitării şi păstrării cerealelor şi furajerelor;
- să interzică fumatul şi focul deschis pe lanuri, mirişti, arii, combine sau mijloacele de transport aflate în lanul supus recoltării.