Recent, în satul Copceac la fermierul Valerii Belotcaci, directorul SRL “Focaro Agro”, a avut loc un seminar cu prezentarea loturilor demonstrative semănate cu soiuri autohtone, europene și ucrainești de orz și grâu de toamnă, în condițiile anului agricol 2021-2022, informează PROVINCIAL.
“Soiurile autohtone au fost furnizate de către Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp SELECȚIA or. Bălți, fondat din anul 1944. Pe parcursul a 78 ani de activitate au fost selectate 357 de soiuri și hibrizi omologați pe teritoriul țării. Lotul demonstrativ a cuprins 4 soiuri de orz de toamnă de la instituția publică și un soi martor și 17 soiuri de grâu de toamnă, dintre care 12 de la instituția publică menționată”, spun autoritățile raionale.
Directorul ICCC Selecția, Boris Boincean și Alexei Postolati, savant selecționer, prezenți la seminar, au adus la cunoștință un material vast referitor la caracteristica și potențialul productiv a soiurilor autohtone omologate în Republica Moldova comparativ cu soiurile străine.
“La moment, instituția are în stoc semințe de grâu de toamnă pentru comercializare la soiurile Meleag, Vestitor și Talisman”.
De asemenea, cei prezenți au avut posibilitatea de a se convinge de particularitățile de creștere și dezvoltare a soiurilor autohtone de grău și orz în condițiile pedoclimatice a regiunii de stepă a raionului nostru.
La fel, savanții au menționat faptul că, potențialul genetic al soiurilor demonstrate este înalt și în privința rezistenței la secetă, cu condiția respectării asolamentului și aplicarii tehnologiilor moderne de cultivare.
În final, savanții au venit cu un îndemn catre producătorii agricoli, să cultive soiurile autohtone, adaptate și testate în condițiile Republicii Moldova, care nu cedează nici la un idicator celor importate.
Cristina Pendea