Administrațiile Publice Locale (APL) au rămas în mare măsură cu aceleași probleme și puține acțiuni au fost întreprinse pentru o descentralizare reală, nu există viziuni strategice actualizate privind reforma APL și consolidarea autonomiei locale, iar un dialog instituționalizat, sistemic și permanent între APL și guvernare încă nu a fost stabilit. Declarația a fost făcută de Ion Ceban, primar al capitalei, vicepreședinte al Congresul Autorităților Publice Locale (CALM), în cadrul ședinței cu delegația Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE), informează PROVINCIAL.
El a spus că dialogul și comunicarea între CALM și Guvern este destul de fragmentat.
„Cu excepția taxei pe drumuri și a impozitului pe venitul persoanelor fizice, progrese reale în creșterea veniturilor bugetelor locale nu s-au produs.
Inclusiv, lipsesc progrese în consolidarea bazei financiare și tot ce se referă la perfecționarea sistemului taxelor și impozitelor locale, pe imobil, funciar și altele.
O altă problemă acută, o reprezintă statele de personal și remunerarea funcționarilor în Administrațiile Publice Locale, la care încă nu s-a intervenit, iar din cauza salariilor mici, există o lipsă enormă de cadre.
Controlul și supravegherea APL rămâne o problemă acută pentru APL. În special, există o mulțime de organe/agenții de control, care deseori se implică în activitatea APL și o împiedică.
O problemă aparte reprezintă, în opinia APL, activitatea ANI în raport cu primarii.
De asemenea, există instituții centrale importante total netransparente și care nu vor să comunice sau care înțeleg greșit sensul noțiunii de dialog instituționalizat: în special, Ministerul Finanțelor care este responsabil de cele mai importante domenii: finanțe, taxe și impozite locale, poltica de cadre și salarizarea.
La nivel de Parlament, nu întotdeauna se respectă obligația de a consulta APL privind proiectele de acte normative care vizează direct APL” , a enumerat primarul.
În consecință – a adăugat vicepreședintele CALM – apar probleme care afectează activitatea APL.
„Printre alte probleme concrete s-au menționat:
– În programul de guvernare era promis, impozitul pe venitul persoanelor juridice să vină în bugetele locale. Acum se pare că această idee a fost abandonată
– Lipsesc soluții la impozitul funciar, care de 20 de ani nu a fost actualizat
– Programul de înregistrare, delimitare și evaluare a bunurilor imobile (finanțat de Banca Mondială), care urma să asigure o baza fiscală solidă și creșterea veniturilor la bugetele locale, este tărăgănat și nu se știe când va fi implementat (cel puțin încă 2-3 ani)
– În domeniul de salarizare există întârziere majoră. Conform foii de parcurs, urmau a fi realizate/aprobate măsuri concrete încă pentru bugetul anului 2021
– O problemă pentru APL constituie activitatea organelor de control: de ex. inspecția financiara, Curtea de Conturi, diverse inspecții și agenții care realizează un control de oportunitate si astfel se implică în activitatea APL” – a precizat edilul, subliniind: „Sperăm că vom fi auziți!”.