La 15 iunie 2022, președintele raionului Cahul, Nicolae Dunas în comun cu primarul s. Colibași, Ion Dolganiuc (totodată, președinte al Asociației Primarilor din raionul Cahul), consilierul raional, Tatiana Seredenco și specialistul principal din cadrul Direcției economie și agricultură, Violina Mîtăblîndă, au efectuat o vizită la Consiliul Județean Tulcea, România în vederea consolidării cooperării transfrontaliere și dezvoltării relațiilor bilaterale între cele două părți, informează PROVINCIAL.
Delegația din raionul Cahul a fost primită cu multă deschidere de către președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și vicepreședintele Mihai Huleni.
La întâlnire au mai participat primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, administratorul public, Nicolae Bibu, secretarul general al județului, Marius Cristi Mihai și consilierul juridic, Valentina Băraru-Timofte, din cadrul Primăriei Tulcea.
În cadrul vizitei s-a discutat despre extinderea relațiilor de prietenie și de colaborare dintre județul Tulcea și Raionul Cahul din Republica Moldova, consolidate odată cu înființarea Asociației de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea „Dunărea de Jos”, acum mai bine de un deceniu. De-a lungul timpului, au avut loc o serie de întâlniri între cele două părți în scopul extinderii relațiilor de prietenie, iar în anului 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, a fost semnată Înțelegerea de cooperare între județul Tulcea, România și Raionul Cahul, Republica Moldova.
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu a menționat că se va ține cont de oportunitățile investiționale, iar în acest sens le-a transmis delegației din Cahul faptul că o bună parte din responsabilitatea acestor proiecte pe termen lung va reveni partenerilor din Republica Moldova. Totodată și-a exprimat convingerea că noul președinte al raionului Cahul va avea ambiția și determinarea de a realiza lucruri importante, astfel încât cele două entități importante în plan local, Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, să se implice pentru implementarea unor proiecte de importanță majoră pentru comunitățile din raionul Cahul, precum și elaborarea planului de acțiune pe termen scurt și mediu, astfel încât să existe beneficii de ambele părți, atât pentru raionul Cahul, cât și pentru județul Tulcea.
„Nu vă ascund faptul că de fiecare când mă întâlnesc cu cineva din Republica Moldova, pentru mine este o sărbătoare. Iubesc oamenii de acolo, sunt oameni cu calități excepționale, cu o sensibilitate aparte, care creează o emoție extraordinară. Vă felicit pentru faptul că v-ați păstrat sufletul și vă mulțumesc pentru ceea ce ne dați înapoi din punct de vedere spiritual. Sunteți frații noștri și îmi doresc din toată inima să putem implementa proiecte. Vă asigur că din partea noastră aveți tot sprijinul“, a dat asigurări, cu această ocazie, și vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni.
Președintele raionului Cahul, Nicolae Dunas și-a exprimat convingerea că între statele noastre se va dezvolta un parteneriat durabil și că este o adevărată oportunitate pentru cetățenii din ambele regiuni care se pot bucura de o nouă reușită a conducerii raionului Cahul și a Județului Tulcea, care fac tot posibilul ca această zonă a Europei să se bucure de un nou început.
La rândul său, primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, a discutat despre importanța implementării unor proiecte transfrontaliere în parteneriat cu regiuni din Republica Moldova. În acest sens, a propus semnarea unei scrisori comune în vederea modificării condițiilor de acordare a finanțărilor în următoarea perioadă de finanțare. Mai mult, șeful administrației municipale a vorbit și despre succesul înregistrat de Consiliul Județean Tulcea, Primăria municipiului Tulcea și alte unități administrativ — teritoriale de pe raza județului Tulcea în implementarea proiectelor în acest domeniu.
În exercițiul financiar care s-a încheiat, 2014-2021, nu a fost posibilă depunerea de proiecte decât cu Ucraina, iar Consiliul Județean, Primăria Tulcea, comuna Luncavița au excelat în proiecte care sunt în diferite faze: unele sunt finalizate, iar altele se desfășoară în continuare.
A propus de a se solicita, printr-o scrisoare deschisă comună ( de la Consiliul Județean, Primăria Tulcea) către Unitatea de Implementare a Programelor Transfrontaliere, introducerea județului Tulcea ca parte a programelor transfrontaliere cu Republica Moldova.