Anul 2022 s-a lansat cu brio pentru Consiliul raional Hânceşti, inclusiv pentru întregul raion, pe motiv că, acordurile de înfrăţire încheiate în ultimii doi ani cu mai multe consilii judeţene din România au început a da primele roade, prin implementarea în parteneriat a mai multor proiecte sociale, culturale şi de infrastructură.
O realizare recentă a aparatului preşedintelui raionului din cadrul Consiliului raional ţine de câştigarea unui grant pentru dotarea Centrului Perinatologic al Spitalului raional Hânceşti, în rezultatul Acordului de înfrăţire cu Consiliul judeţean Maramureş. „Ne bucurăm foarte mult de susţinerea financiară acordată de către partenerii noştri Consiliul judeţean Maramureş, (confirmată printr-o hotărâre emisă la data de 25 mai 2022), în sumă de 2 mln 100 mii lei (ceea ce constituie 500 mii roni), finanţe din care va fi dotat Centrul Perinatologic al Spitalului raional cu echipament medical modern şi eficient, şi anume: monitor fetal F3, ventilator Padus 8 şi un sistem de diagnostic ultrasonor – a declarat pentru CURIER, preşedintele raionului Iurie Levinschi, remarcând că această donaţie vine în contextul unei note conceptuale de proiect, înaintate de Direcţia Economie şi Colaborare Transfrontalieră din cadrul aparatului preşedintelui raionului Hânceşti către Consiliul judeţean Maramureş, după ultima vizită din anul trecut a unei delegaţii maramureşene la Hânceşti.
„Centrul Perinatologic din cadrul Spitalului raional de câţiva ani se confruntă cu lipsa dotărilor necesare şi anume a aparatelor medicale conform protocoalelor în domeniul sănătăţii. Necesitatea lor este una indispensabilă, îndeosebi acum, când acest centru oferă servicii medicale nu doar pentru raionul Hânceşti, ci şi pentru alte 3 raioane din ţară: Cimişlia, Leova şi Basarabeasca. În acest context, am solicitat un ajutor din partea partenerilor noştri din Maramureş, şi astăzi le suntem recunoscători că ei au răspuns doleanţei noastre, oferindu-ne acest sprijin financiar, care, evident, va îmbunătăţi condiţiile de muncă ale angajaţilor Centrului Perinatologic, dar şi va da o plus valoare calităţii serviciilor medicale prestate”, a specificat dl preşedinte. Un alt proiect în desfăşurare, implementat tot în sistemul medical din raion, în parteneriat cu alt judeţ din România, şi anume Consiliul Judeţean Galaţi, ţine de reabilitarea Centrului de Sănătate Hânceşti, şi organizarea diverselor vizite, trening-uri cu scopul unui schimb de experienţă între medicii din Galaţi şi Hânceşti, proiect cu genericul „Sănătatea în mâini bune, implementat în cadrul Programului Operaţional Comun „România – Republica Moldova 2014-2020”. „Aici aş vrea să remarc contribuţia suplimentară la acest proiect venită din partea Consiliului judeţean Galaţi în valoare de 50 mii euro, cărora le mulţumim enorm” – a ţinut să adauge dl preşedinte.
În aceiaşi ordine de idei, preşedintele raionului a ţinut să ne menţioneze şi alte câteva proiecte în derulare, care urmează a fi implementate de data aceasta în câteva localităţi rurale din raion. „În cadrul proiectului „Trecutul are un nou viitor” de cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural implementat în parteneriat cu Judeţul Galaţi, vom beneficia de un grant oferit de UE în sumă de 71 960 00 euro pentru restaurarea Morii cu Aburi din s. Mereşeni, a specificat dl Levinschi. Totodată, în parteneriat cu Consiliul judeţean Vaslui urmează să implementăm un alt proiect transfrontalier: „Pe urmele lui Ştefan cel Mare”, în cadrul căruia se prevăd lucrări de renovare a Muzeului de Istorie şi Etnografie din s. Ciuciuleni, inclusiv cu efectuarea reparaţiei capitale a întregii clădiri pe interior, fiind eficientizat accesul în clădire, mobilat spaţiul muzeului, schimbat acoperişul şi instalat sistemul termic. Mă bucur că am reuşit să atragem unele proiecte sociale şi culturale nu doar în municipiu, ci şi în unele localităţi rurale.”
La începutul acestui an, Consiliul raional Hânceşti a mai câştigat un proiect de infrastructură, implementat în colaborare cu ADR Centru, ce ţine de asigurarea cu apă potabilă a 8 localităţi din Lunca Prutului. Care este soarta acestui proiect şi la ce etapă de implementare este acesta ne spune preşedintele raionului, Iurie Levinschi.
„În acest proiect, Consiliul raional Hânceşti are calitatea de aplicant, anume din aceste considerente ne-am asumat achitarea contribuţiei de 50% din proiect a celor 8 primării beneficiare din Lunca Prutului, alocând prin decizia Consiliului raional din data de 25 martie 2022, respectiva contribuţie în sumă de 3 mln 200 mii lei în adresa ADR Centru. Dar, din păcate, până la moment, nu avem careva informaţii despre petrecerea licitaţiei de apreciere a potenţialului antreprenor la executarea lucrărilor de asigurare cu apă potabilă a celor 8 localităţi din Lunca Prutului. Mizăm foarte mult pe acest proiect care va ameliora evident infrastructura acestor localităţi, asigurându-i într-un final cu apă potabilă, obiectiv stabilit acum 10 ani, de la demararea proiectului nominalizat”- a specificat dl preşedinte, la subiectul vizat.
În finalul discuţiei, preşedintele raionului, Iurie Levinschi a ţinut să aducă mulţumiri partenerilor de peste Prut, membrilor echipei responsabile de implementarea proiectelor din cadrul aparatului preşedintelui, din primăriile implicate, cu care împreună urmează să finalizeze cu brio proiectele demarate, care într-un final, vor duce, cu certitudine, la dezvoltarea şi prosperarea raionului.
Sursa: Info Curier Hâncești