La data de 27 mai 2022, Iuliana Cantaragiu, Ministra Mediului, a efectuat o vizită de lucru în raionul Ștefan Vodă. Ministra s-a întâlnit cu în ședință comună cu conducerea raionului, primarii localităților și reprezentanții serviciilor desconcentrate din teritoriu pentru a dezbate problemele mediului cu care se confruntă autoritățile publice locale, informează PROVINCIAL.
Potrivit autorităților, în cadrul întrunirii au fost discutate subiectele privind măsurile de protecție a mediului înconjurător, programele naționale și prioritățile Ministerului în domeniile de gestionare a deșeurilor, inclusiv lichidarea gunoiștelor neautorizate, aceasta fiind una dintre problemele principale abordate de către primari. După cum a menționat dna Ministră, construirea poligoanelor de colectare a deșeurilor conform normelor de prevenire a poluării, este unul din obiectivele autorității asupra căruia se lucrează.
Un alt subiect, care necesită implicare stringentă, se referă efectele urmare schimbărilor climaterice cum ar fi seceta din ultimii ani și poluarea aerului. În legătură cu aceasta, se preconizează măsurile legate de curățarea și reabilitarea resurselor de apă (iazurile, râurile, lacurile). Totodată, prin Programul de Stat se propune împădurirea anuală a 10 mii ha.
În context, s-a menționat importanța parcului național ,,Nistrul de Jos,, crearea căruia a fost posibilă în cadrul proiectului ”Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar – Nistrul de Jos”, prin implicarea autorităților publice locale, SE ”Biotica” și AO ”EcoContact” cu susținerea financiară a partenerilor de dezvolare a Republicii Moldova.
Deputata Larisa Voloh, prezentă la ședință, s-a referit la cadrul normativ în domeniului mediului, subliniind necesitatea îmbunățirii acestuia reieșind din problemele cu care se confruntă administrațiile publice locale și serviciile de resort. Totodată, solicitând implicarea activă prin sugestii și propuneri în scopul armonizării și eficientizării cadrului legal.
În acest sens, au fost abordate problemele referitor la procedura anevoioasă și plină de birocrație la obținerea autorizațiilor pentru defrișarea, tăierea sau curățarea arborilor, arderile de vegetație, amenzile mari, regulile și condițiile de pescuit, lupta cu braconajul ș.a. Din partea celor prezenți au parvenit și propunerile de rigoare.