Un proiect care vizează influențele altor culturi asupra bucătăriei tradiționale moldovenești este în plină desfășurare în Republica Moldova. Se întâmplă grație inițiativei lansate de Comisiile Naționale a Moldovei și cea a Turciei pentru UNESCO, cu implicarea ambasadelor celor două țări, cu participarea cercetătorilor Institutului Patrimoniului Cultural și cu susținerea Ministerului Culturii Republicii Moldova, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat, în țara noastră cercetătorii studiază: „Alimentele-medicament consumate cu scop profilactic în tradiția populară” și „Alimente cu rol de mediere intre sacru și laic”- cercetătoare Natalia Grădinaru; „Pâinea în cultura tradițională a găgăuzilor: paralele etnoculturale” – Evdokia Surucianu; „Bucătăria tradițională bulgară în Republica Moldova” – Emilia Bankova și „Bucătăria națională evreiască și turcească” – Irina Shikhova.
Timp de o săptămână, cercetătorii împreună cu oaspeții și specialiști în domeniu din străinătate vor vizita mai multe destinații cu valoare etno-gastronomică pe întreg teritoriul țării, inclusiv în Găgăuzia.
Programul vizitei a început la „Eco Resort Butuceni”, unde s-a dat și un master class de preparare a sarmalelor. Oaspeții au mai vizitat pensiunile „La Hanganu” din s. Lalova, Rezina; muzeul „Casa Părintească” din Palanca, r. Călărași; vor merge și la vinării și alte puncte de atracție turistică în Beșalma, Avdarma, Ceadîr-Lunga, Comrat, Kongaz și Taraclia.
Menționăm, timp de câțiva ani, cu implicarea specialiștilor în domeniu, Comisia Națională a Republicii Turcia pentru UNESCO a desfășurat proiecte de studiere a bucătăriilor naționale a Macedoniei de Nord, Ungariei și României, cu publicarea rezultatelor.
Potrivit compozitorului Constantin Rusnac, secretar al Comisiei Naționale pentru UNESCO, rezultatele cercetărilor se vor regăsi într-o publicație tematică.
„Satul moldovenesc a fost marcat de superstiții și obiceiuri ancestrale. Diferite culturi se îmbină „la masă” într-o sinteză aparte şi fermecătoare. Tradițiile culinare descriu cel mai bine aceste credințele populare și e bine că sunt obiect al cercetării pentru continuitate.” – a declarat dl. Rusnac.
„Bucătăria noastră tradițională mixează influențe din mai multe zone, fie orientale, fie vestice, urmare a confluențelor culturale, etnice și respectiv – gastronomice.
Sunt însă preparate culinare ritualice, legate de evenimente aparte din viața moldovenilor de altădată, care astăzi sunt fie pe cale de dispariție, fie cunoscute doar în anumite regiuni. Diferiți cercetători sau pasionați de bucătăria trecutului, au păstrat acele rețete aparte din tradiția culinară, cu sau fără influențe, dar autentice. Descoperim un veritabil spectacol în consumul de bucate de altă dată.” – menționează Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, președinte al Comisiei Naționale pentru UNESCO în RM, apreciind susținerea proiectului de către Turcia, prin intermediul reprezentanțelor diplomatice în ambele țări.