Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a participat ieri la lansarea primei platforme online de promovare a actorilor culturali din Republica Moldova: MoldArte.eu, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat, platforma își propune să promoveze artiștii pe plan național și extern, să îi pună în legătură cu artiștii internaționali, dar și să asigure un spațiu de comunicare pentru oamenii de cultură și profesioniști, fără frontiere.
Platforma propriu-zisă este doar o componentă a proiectului MoldArte, care mai presupune organizarea de dezbateri și reuniuni online, ateliere de lucru și schimburi de experiență între participanții din Republica Moldova și cei din țările partenere: România, Austria și Germania.
Platforma va funcționa ca un incubator de proiecte transfrontaliere care vor sensibiliza opinia publică cu privire la subiectele relevante, cum ar fi statutul artistului și condițiile actuale de dezvoltare profesională.
De asemenea, ceasta va contribui la integrarea pieței de artă locale în cadrul celei europene și va servi, de asemenea, ca o bază de date valoroasă pentru actorii culturali care va sincroniza programele lor artistice și educaționale printr-o agendă online.
În cadrul proiectului vor fi realizate 6 materiale de cercetare, care vor acoperi subiecte relevante ce vor fi dezbătute public cu specialiști invitați. Materialele vor face parte din secțiunea media a platformei și vor fi distribuite ca podcast-uri.
Programul va mai cuprinde vizite de documentare ale unor experți invitați din UE (curatori, galeriști, directori de instituții) care se vor întâlni cu experți din Republica Moldova pentru a dezvolta proiecte transfrontaliere.
Ministrul Prodan a salutat ideea, a mulțumit partenerilor de dezvoltare și a menționat că este un proiect multașteptat la Chișinău: „Orice investiție în cultura din Republicii Moldova este o investiție în cultura românească.
„Atât dezbaterile ce se vor produce, cât și concluziile la care se va ajunge contează pentru Ministerul Culturii, ne vor ajuta să sincronizam politicile și să mobilizăm resursele pe care le avem, să punem în valoare potențialul artistic și cultural pe care îl are țara și să îl conectăm la cultura general umană, europeană, prin intermediul culturii române.”
Prezent la eveniment, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, a remarcat:
„Sperăm, grație activităților din cadrul proiectului, să existe o mai bună vizibilitate internațională a sectorului cultural independent din Republica Moldova, să putem sprijini dezvoltarea acestui sector și să facem mai bine auzită vocea actorilor culturali în relațiile cu autoritățile.”
Proiectul MoldArte este finanțat de EUNIC prin programul Spații Europene de Cultură și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Institutul Goethe București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova, își propune să dezvolte scena culturală publică din Republica Moldova, să stimuleze participarea actorilor culturali și abordarea de către aceștia a problemelor sociale și politice actuale.