Pentru a avea un profit cat mai mare, administratorii exploatatiilor de crestere a porcilor trebuie sa se asigure ca animalele beneficiaza de toate conditiile necesare de dezvoltare. Incepand cu selectia genetica a suinelor si terminand cu activitatile de reducere a stresului, toate aceste elemente au un aport consistent la sporul de crestere al animalelor.
Despre cum contribuie genetica animalelor la profitabilitatea fermierilor, precum si despre alte aspecte importante din cadrul tehnologiei de crestere a porcilor am aflat mai multe detalii de la Alexandru Gruia, administratorul companiei AMV Eurofarm Invest, din comuna Bulbucata, judetul Giurgiu.
Tehnologia de crestere a porcilor: Selectia genetica
Primul aspect luat in calcul, atunci cand ne referim la tehnologia de crestere a porcilor, este cel al caracteristicilor genetice detinute de animale.
„Ceea ce noi achizitionam este rezultatul fermelor de maternitate. Plecam de la bunicii animalelor, Yorkshire si Landrace. Aceste doua rase se incrutiseaza si rezulta un parinte, denumit F1. Acest F1 ia calitatile genetice de la cei doi parinti si se incrutiseaza cu Duroc ori Pietran, parintele F2. Daca incrutisam cu Duroc vorm avea niste porci cu un randament mai rapid de crestere, in speta putem face mai multe cicluri pe an. Daca mergem pe varianta de Pietran acolo avem o calitate in carcasa ceva mai deosebita si in acelasi timp un spor de crestere mai scazut”, spune Alexandru Gruia, pentru StiriAgricole.ro.
In momentul in care sunt aduse in exploatatia de crestere, animalele au o greutate medie de circa 25 de kilograme. Dupa doar 4-5 zile, acestea cantaresc deja 30 de kilograme.
Rasele selectionate de Alexandru Gruia in vederea incrutisarii au un procent foarte mare de carne in carcasa raportat la grasime. De asemenea, atat rasele Duroc si Pietran au o rezistenta mare la boli, precum si un consum optimal de hrana si un consum ridicat de carne in carcasa.
Tehnologia de crestere a porcilor: Hrana si apa
Fara indoiala, principalul obiectiv al alimentatiei porcului este de a stabili precis aportul necesar de nutrienti din furaj, care sa permita realizarea unor performante superioare de ingrsare.
„Furajul pe care noi il folosim contine ca si ingrediente cerealele de baza (porumb, grau, orz,), dupa care se adauga proteina, pe care o luam din soia sau din srotul de floarea soarelui, dupa care se adauga vitamine si saruri minerale (vitaminele A, B, fier, zinc, magneziu si amino acizi). Noi avem un sistem de hrana la discretie, ceea ce inseamna ca porcii au posibilitate sa manance de fiecare data cand doresc. Acest lucru este deosebit de important deoarece porcul cu cat mananca mai mult, cu atat metabolizeaza hrana, face spor la carne, asimileaza ceea ce manca si putem sa-l livram mai repede la abator”, mai spune Alexandru Gruia, pentru StiriAgricole.ro.
Pe langa hrana, in cadrul exploatatiei AMV Eurofarm Invest exista si sisteme automate prin care se ofere apa potabila porcilor. Mai mult decat atat, Alexandru Gruia subliniaza necesitatea de a monitoriza apa in privinta nivelului de nitrati si nitriti cat si a PH-ul.
Tehnologia de crestere a porcilor: Curatenia halelor
„Tot timpul incercam sa mentinem o curatenie cat mai mare in hale. Este esential. Riscul infectios este un factor cumulat si daca nu respecti standardele de curatenie poti avea dupa aceea costuri pe care le poti recupara greu sau deloc. La finalul unui ciclu de ingrasare, halele sunt spalate mecanic si dezinfectate 2 zile. Alte 3 sunt lasate sa se aeriseasca, pana la inceperea unui nou ciclu de ingrasare”, afirma Alexandru Gruia.
Tehnologia de crestere a porcilor: Cantarirea
Pentru a realiza un spor de greuate cat mai bun este de asemenea importanta monitorizarea greutatii suinelor.
„Exista asa numita boxa de control. Luam un esantion de 43 de capete, iar in functie de rezultate le extrapolez pentru celelalte 900 de capete din hala. E foarte relevant, pentru ca vezi care animale sunt mai mari, mai mici, sti cand trebuie sa-i scoti pe cei mari, pentru a-i muta in alta parte. In felul asta ai un lot uniform, pentru vanzare. La final poti avea diferente chiar de 10 kilograme la niste animale care au plecat din acelasi loc, acelasi timp, cu aceeasi mancare”, mai precizeaza Alexandru Gruia.
Tehnologia de crestere a porcilor: Reducerea stresului
Chiar daca atentia fermierilor este in general concentrata asupra randamentului de crestere a porcilor, un alt element demn de luat in seama este si reducerea stresului. Acest lucru ajuta suinele sa asimileze mai mult, dar si sa ramana calme.
„Intr-o boxa, cand bagi 50 de animale, inevitabil, va exista un mascul alfa, care o sa incepe sa-i bata pe toti, pana cand el va fi primul de acolo. Din acest punct de vedere, trebuie sa le dam ceva de facut ca sa-si ocupe timpul liber: paie, bile atarnate, bucati de lemn. Acest lucru reduce nivelul de stres. De asemenea, orice interventie a omului in hala de crestere aduce un stres in plus animalului. Cu cat intervi mai putin, cu atat animalele au capacitatea de a asimila mai mult, prin urmare de a se ingrasa”, mai spune Alexandru Gruia.
Un alt aspect important in privinta cresterii porcilor tine si de nivelul de temperatura si lumina din hala. Deoarece peretii laterali ai exploatatiei sunt realizati din prelate, acestia pot fi lasati pentru a permite o circulatie cat mai buna a aerului, precum si pentru a oferi animalelor lumina naturala.