Agricultorii care doresc sa infiinteze o livada profitabila ar trebui sa aiba in vedere soiurile frantuzesti de nuc, recunoscute in intreaga lume pentru productivitatea lor. Cu o investitie initiala de circa 5.000 de euro, un cultivator de nuc se poate bucura dupa circa 6-7 ani de un profit anual de peste 10.000 de euro.
Performanta soiurilor frantuzesti de nuc a fost argumentul suprem care l-a convins si pe Ovidiu Lazar, din Focsani, sa isi infiinteze propria livada pe o suprafata de 6 hectare. Mai mult decat atat, el a devenit si reprezentantul companiei franceze Linard in ceea ce priveste comercializarea puietilor de nuc din soiurile originare din Hexagon.
„Eu sunt reprezentantul lor de 7 ani. De la an la an, clientela se mareste. Investitia este foarte profitabila pentru ca nuca se vinde. Nu este un fruct perisabil, se poate pastra 2 ani, fara sa se altereze”, spune Ovidiu Lazar, pentru StiriAgricole.ro.
In prezent, firma Linard comercializeaza in Romania patru soiuri de nuc: Fernor, Franquette, Lara si Nucul Forestier, acestea fiind recomandate pentru conditiile pedoclimatice din tara noastra.
„Aceste soiuri intra pe rod cel mai repede din toate soiurile. Un soi obisnuit intra la 10-12 ani pe rod, pe cand aceste soiuri frantuzesti intra in 3-4 ani. Un alt aspect important este si fructificarea. Aceste soiuri franceze au fructificare laterala, pe cand la nucul obisnuit este terminala, adica la terminarea crengutelor. Aceasta fructificare laterala a soiurilor frantuzesti este asemanatoare cu cea de la prun sau mar. Pe fiecare crenguta de la tulpina pana in varf ei fructifica, ceea ce inseamna mai multe fructe pe fiecarea crenguta, deci o productivitate mare”, mai spune Ovidiu Lazar.
Totodata, o alta caracteristica importanta a soiurilor frantuzesti o reprezinta si randamentul de miez. Datorita coajei subtiri, la soiurile de nuc din Hexagon randamentul de miez este de circa 50%, cu 20% mai mult decat la soiurile autohtone.
Cel mai productiv soi din cele comercializate de firma Linard este soiul „Lara”, acesta oferind circa 8 tone la hectar. In prezent, acesta este principalul soi de nuc cu fructificare laterala folosit in Franta la infiintarea plantatiilor intensive de tip gard fructifer. Pomul este de vigoare medie si port semierect. Este un soi precoce din punct de vedere productiv. Infloritul este tardiv, de tip protandru.
Investitia necesara pentru infiintarea unui hectar se ridica la circa 5.000 de euro. Dupa 6-7 ani, in momentul in care planta ajunge la potentialul sau maxim, fermierul poate avea un profit de peste 10.000 de euro.
„Puietii ajung la circa 3.000 de euro. Intra cam 200 de plante pe hectar, pretul fiind de 13-15 euro planta. Dupa aceea, circa 2.000 de euro te mai costa pregatirea terenului, imprejmuire, gropile, ingrasamintele. Ei in cel de-al optulea an ajung la potentialul maxim. Nuca in coaja este 2 euro kilogramul, miezul ajunge si el la 10 euro”, afirma Ovidiu Lazar.
Puietii de nuc proveniti din soiurile frantuzesti sunt comercializati de Ovidiu Lazar cu preturi cuprinse intre 11-15 euro, in functie de soi si cantitate. Mai multe detalii puteti gasi la vindnuci.ro.
…cred ,ca dl Lazar are deacum unele rezultate mari , pentru ce asi dori sa-l multumesc , dar , daca se poate dati-ne niste coordonate de ale D-stre . Cu resprct ,Petru.