Grupul operativ al Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului, au efectuat razii în vederea contracarării braconajului piscicol, precum și respectării legislației cu privire la protecția mediului și folosirii raționale a resurselor naturale, în raioanele amplasate în preajma fluviului Nistru, informează PROVINCIAL.
“Urmare a inspectării și verificărilor în teritoriu, inspectorii de mediu au întocmit șaisprezece procese-verbale contravenționale cu aplicarea amenzilor în sumă totală de – 11 800,0 lei, prejudiciile cauzate mediului de către persoanele contraveniente, calculate și înaintate pentru recuperare de agenții constatatori ai IPM constituie suma de – 1 900,0 lei, au fost ridicate în calitate de corpuri delicte: douăzeci și trei plase, cu lungimea totală de – 1000 metri și o fatcă (unelte interzise pentru pescuit).
Pentru încălcarea regulilor de protecție a resurselor piscicole și a regulilor de pescuit în temeiul art. 114 alin. (1) al Codului contravențional au fost sancționați cu amenzi între 8-12 u.c. (400-600,0 lei) cinci persoane, dintre care trei practicau pescuitul de amator și agrement în lipsa permisului de pescuit, iar două persoane sau ales cu amenzi în urma pescuitului în loc interzis, în imediata apropiere de barajul nodului hidraulic Dubăsari”, spune IPM.
Totodat, pentru pescuitul ilegal cu plasele în râul Nistru, alte nouă persoane au fost documentate și amendate cu amenzi maximale a câte 600,0 lei, fiindu-le ridicate sculele de pescuit și calculate prejudiciile cauzate resurselor biologice acvatice în sumă totală de – 1 900,0 lei.
În aceiași perioadă au fost sancționați și doi cetățeni, care au produs incendieri a vegetației în conturul administrativ teritorial al Primăriei Cobuzca Veche, raionul Anenii Noi.
“Din apele revărsate ale râului Nistru, în sectorul extravilan al satului Ciobruciu, raionul Ștefan Vodă, inspectorii au ridicat 17 plase polimerice netorsionate instalate de către persoane neidentificate. Din pănzele braconierești au fost eliberați în stare vie pești de diferite specii și dimensiuni în cantitate de aproximativ 20,0 kg.
Uneltele de pescuit ridicate, conform prevederilor pct. 19 din Anexa nr. 1 a Legii nr. 149 din 08.06.2006, privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura au fost transportate şi predate pentru păstrare la depozitul Inspectoratului pentru Protecţia Mediului”, a conchis IPM.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului, amintește că a început perioada de prohibiție pentru mai multe specii de pești în ariile naturale. Ordinul privind interdicția pescuitului în 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare pe 15 aprilie. Astfel, se interzice pescuitul timp de 62 de zile consecutive, în perioada de la 15 aprilie până la 15 iunie inclusiv.
Cristina Pendea