Membrii Comisiei teritoriale pentru consultări și negocieri colective din raionul Rezina au participat marți, 12 aprilie, la ședința de inițiere a activităților de instruire în scopul sporirii capacităților membrilor Comisiei și impulsionării dialogului social la nivel teritorial. La ședință au participat Igor Zubcu, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.
La Rezina, conducerea CNSM a avut loc o întrevedere cu Valeriu Ciorici, președintele raionului, și Vera Platon, reprezentanta CNSM în raion, în cadrul căreia a fost abordată subiectul parteneriatului social la nivel național, teritorial, și situația social-economică din raion. Ulterior, a fost organizată o ședință comună cu participarea lui Teodor Cuculescu, vicepreședinte al raionului, precum și a reprezentantului structurii teritoriale de ocupare a forței de muncă.
În cuvântul său de salut, Igor Zubcu, președinte al CNSM, a subliniat importanța dialogului social ca instrument eficient pentru promovarea păcii și coeziunii sociale. De asemenea, participanților le-a fost comunicat despre prioritățile proiectului „Susținerea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel teritorial în asumarea rolului lor în mecanismele de consultare colectivă și negocieri”.
Teodor Cuculescu, vicepreședinte al raionului Rezina, a salutat intenția sindicatelor de a susține eforturilor partenerilor sociali din raion pentru impulsionarea activității Comisiei respective și a menționat despre importanța negocierilor colective, care, însă, uneori sunt restrânse din cauza cadrului legal în domeniul salarizării în sectorul bugetar, care limitează negocierea unor garanții suplimentare pentru salariați.
În acest context, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a informat despre suportul informațional și consultativ care a fost elaborat de CNSM și cel ce urmează a fi oferit în cadrul instruirilor preconizate. Vicepreședintele CNSM s-a referit și la subiectele care vor fi abordate de formatorii sindicali, inclusiv cele legate de garanțiile care pot fi negociate de partenerii sociali pentru a spori gradul de protecție al salariaților, membrilor de sindicat.
Vera Platon, reprezentanta CNSM în raion, a comunicat despre mersul promovării proiectului Convenției colective pentru raionul Rezina, care a fost elaborat cu implicarea tuturor partenerilor sociali din raion. Platon și-a exprimat convingerea că prin intermediului dialogului social pot fi promovate mai multe garanții pentru părți și prevenite situațiile conflictuale.
De asemenea, Polina Fisticanu, șef al departamentului protecție social-economică al CNSM, a informat despre conținutul instruirilor care vor fi organizate pentru membrii Comisiei, precum și despre lansarea unei aplicații mobile, prin intermediul căreia persoanele interesate se vor informa despre activitatea sindicatelor, vor beneficia de informații relevante privind prevederile cadrului legal în domeniul muncii și social-economic, iar pentru membrii de sindicat va exista posibilitatea expedierii unor sesizări privind încălcarea drepturilor lor sau solicitării unei consultații.
Cei prezenți, au abordat mai multe aspecte legate de provocările cu care se confruntă salariații-membri de sindicat și importanța asigurării unei protecții sociale veritabile și sporirii garanțiilor acordate salariaților prin instrumentele parteneriatului social. Concomitent, participanții s-a expus pentru asigurarea activităților de informare și instruire a activului sindical din raion.
Activitatea dată face parte din șirul de acțiuni incluse în proiectul „Susținerea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel teritorial în asumarea rolului lor în mecanismele de consultare colectivă și negocieri”, implementat de CNSM, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, în perioada martie-aprilie 2022.
Sursă: sindicate.md