COVID-19 a ajuns în Republica Moldova pe 7 martie 2020, atunci când o femeie de 48 de ani a revenit din Italia cu o cursă aeriană și cu semne vizibile că ar fi infectată cu noul tip de coronavirus, fiind ulterior confirmată pozitiv. De atunci și până pe 20 martie 2022, bilanțul cazurilor în țara noastră a ajuns la 510 700. În total, 495 398 de persoane au fost vindecate, iar 11 389 au decedat din cauza COVID-19. Cifrele se schimbă de la oră la oră, de la o zi la alta și cu siguranță că atunci când va apărea ziarul statistica va fi cu totul alta.
Pe lângă numărul mare de îmbolnăviri și un sistem medical suprasolicitat, pandemia de COVID-19 a adus cu sine și alte probleme și griji, una fiind asigurarea populației cu produse alimentare. Și mă refer la acel segment de populație care se află în satele mici, unde nu activează vreo unitate comercială, mai cu seamă la cele care se află la mare distanță de centrul raional. Aici oamenii s-au descurcat și se descurcă așa cum pot. Pe unii îi ajută copiii, au mașini personale, alții merg pe jos până în satul vecin și își cumpără cele necesare. O altă parte nu se pot însă deplasa și sunt ajutați de vecini sau de lucrătorii sociali.
Fiecare a apelat acolo unde avea o speranță că va fi ajutat
Clava Cucoară, pensionară și fostă învățătoare, trăiește în Mircești, comuna Boghenii Noi, localitate aflată la o distanță de 30 de km de orașul Ungheni și la 87 de km de Chișinău. Satul are 306 locuitori. Femeia ne spune că de ani buni în sat nu este niciun magazin. Cum se descurcă oamenii de aici? „Ne-a fost și ne este greu. Rugăm de multe ori șoferii din sat care se duc la Ungheni cu diverse chestiuni să ne aducă şi nouă pâinea cea de toate zilele. O scăpare sunt copiii, care le aduc părinţilor produsele de care au nevoie. Problema privind lipsa unui magazin s-a acutizat, în special, în perioada stării de urgență”, ne-a spus Clava Cucoară. (Nota red.: Starea de urgență în Republica Moldova, în legătură cu pandemia de COVID-19 a fost declarată în perioada 17 martie 2020 – 15 mai 2020. Atunci, conform HOTĂRÂRII privind declararea stării de urgenţă, a fost instituit un regim special de circulaţie pe teritoriul ţării).
„După starea de urgență, ne temeam să venim până la Ungheni cu transportul public de frică să nu ne infectăm. Acum, mă gândesc să-l rog pe directorul de la Crama Mircești ca să deschidă un mic magazin. Sper că va reacționa pozitiv și, astfel, vom avea posibilitatea să ne cumpărăm cele necesare de aici și să nu mai apelăm la persoane terțe, și să evităm riscul de a ne infecta cu noul coronavirus”, a mai menționat Clava Cucoară.
Mulți bătrâni nu pot să facă un drum lung până la magazinele aflate la kilometri distanță
În Curtoaia, un alt sat din zona Cula, declarată regiune defavorizată în 2006 de către Guvernul condus de Vasile Tarlev, situația tot nu este una roz. Mariana Golimaz, stabilită de mai mulți ani în Italia, ne spune că au fost multe tentative de a deschide și întreține o unitate comercială în acel mic sat, cu 244 de locuitori. Toate încercările s-au soldat cu eșec din cauza vânzărilor mici. Pentru că nu au magazin aproape, majoritatea oamenilor din Curtoaia și din vecinătate apelează la nea Costică, șoferul microbuzului de pe linia Curtoaia-Ungheni sau Curtoaia-Chișinău, să le cumpere cele necesare din oraș.
O altă oportunitate pentru săteni este magazinul din satul Hârcești. „Și aici de multe ori tot nea Costică le ducea acasă pungile cu produse celor care nu au posibilități de deplasare până în satul vecin. Oamenilor le-a fost greu și până în 2020, dar în pandemie le este și mai greu. Localnicii au apelat fiecare acolo unde aveau o speranță de ajutor. „Magazinul pe roţi”, care vine din când în când în localitate şi le aduce strictul necesar puținilor gospodari din satul nostru, este o mare scăpare și un ajutor enorm pentru ei. Totuşi, sortimentul de produse este limitat. E foarte dureros că mulți bătrâni din sate nu au posibilități nici să cumpere ce le trebuie, nici să facă drum lung către un magazin”, povestește Mariana Golimaz.
„Cine îi ajută pe părinții mei? Avem un mare noroc că fratele Andrei a rămas să locuiască împreună cu ei și îi ajută cum poate atât la lucrările agricole, cât și prin gospodărie. Cea mai mare fericire este că o avem pe sora Anișoara, stabilită în orașul Ungheni. Ea este cel mai des la părinți, îi ajută foarte mult, chiar dacă are doi copii, familie și un serviciu departe de casă”, spune femeia.
În perioada stării de urgență a fost cel mai dificil, deoarece nu circula nici microbuzul și oamenii din sat erau complet izolați de civilizație. „Unica sursă, după ce au fost reluate cursele până la Ungheni, a fost sora Anișoara care cumpăra toate produsele strict necesare și le transmitea pachetul părinților prin intermediului șoferului. Mereu oamenii de la sate au fost lăsați în umbră, dar mai cu seamă în această perioadă. Au avut de suferit mulți bătrâni singuratici uitați de lume și de autorități prin multe sate ale Moldovei. La noi, în Curtoaia, sătenii se ajută între ei cum pot, plus că sunt lucrătorii sociali din cadrul primăriei care îi ajută și ei pe acei bătrâni care nu au pe nimeni din apropiați în localitate”, ne precizează Mariana.
Satul Curtoaia face parte din comuna Condrătești și se află la 39 de km de orașul Ungheni și la 92 km de Chișinău.
În unele localități sunt magazine, dar nu sunt vânzători
Potrivit președintelui biroului executiv al Cooperativei de Consum Ungheni, Haralambie Chirilov, pe teritoriul raionului Ungheni activează 58 de magazine gestionate de cooperativă. Nu sunt vânzători suficienți în Cetireni și Pârlița. Din acest motiv, sunt închise mai multe unități comerciale din satele mici ale raionului Ungheni. Elizaveta Cvasniuc, șefa cooperativei din Sculeni, ne-a spus că magazinele pe care le administrează activează în regim normal. Vânzătorii sunt asigurați cu măști de protecție, mănuși și dezinfectant, iar cumpărătorii intră câte unul în magazin.
sursa: unghiul.com