Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco a susținut un briefing de presă cu privire la ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, precum și despre situația operativă pe domeniul afacerilor interne, informează PROVINCIAL.
„Trăim timpuri de criză. Republica Moldova gestionează în ultimele zile un flux de refugiați fără precedent. De la începutul războiului din Ucraina, țara noastră a găzduit peste 108 mii de refugiați, iar la moment în țară se află peste 51 mii de ucraineni.
În acest moment este foarte important să fim uniți și solidari. În aceste clipe grele avem suportul comunității Republici Moldova și a comunității internaționale. Astăzi în țară a ajuns primul lot de ajutor umanitar din partea Biroului Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite. Ajutorul a ajuns pentru refugiați din partea Guvernului Olandei, prin mecanismul de protecție civilă al uniunii Europene, gestionat de către Agenția pentru Managementului Situațiilor Excepționale al Ministerului Afacerilor Interne și din Turcia.
Ajutorul umanitar constă în bunuri necesare pentru dotarea centrelor de cazare temporară, corturi de familie, pături, bunuri de primă necesitate, perne, paturi și pachete alimentare. Acest lot ne va permite în timp cât mai util să capacităm centrele existente, dar și să creăm centre noi.
Valoarea ajutorului umanitar este de 750 mii de euro. Bunurile vor fi distribuite acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, a declarat ministrul.
Totodată, în cadrul briefingului, Revenco a prezentat o statistică a fluxului de refugiați înregistrat în Republica Moldova de la începutul conflictului militar din Ucraina.
„În perioada 24 februarie -2 martie, ora 9.00, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 112 mii de cetățeni ai Ucrainei, dintre care 108 mii persoane au intrat prin segmentul de frontieră R. Moldova-Ucraina, iar 3 mii de cetățeni prin segmentul – R. Moldova-România.
În aceeași perioadă, au părăsit teritoriul țării peste 60 mii de ucraineni, dintre care 4700 persoane au ieșit prin segmentul de frontieră R.Moldova-Ucraina, iar peste 56 de mii de ucraineni au părăsit țara pe segmentul prin segmentul – R. Moldova- România.
Corespunzător, astăzi pe teritoriul național sunt peste 51 mii de cetățeni ai Ucrainei, dintre ei – peste 19 mii de copii.
Cel mai mare flux a fost înregistrat la punctele de trecere Palanca, Tudora, Otaci și Criva. Acestea continuă să fie cele mai solicitate”, a subliniat Ministrul Afacerilor Interne.
Potrivit informațiilor prezentate de MAI, în perioada 24 februarie-2 martie, pe teritoriul Republicii Moldova au solicitat azil peste 1500 de persoane, dintre care 800 de cetățeni ai Ucrainei.
Doina Buruiană