Pe parcursul săptămânii curente 10 polițiști de frontieră participă la cel de-al doilea training organizat în cadrul proiectului Conceptul inovativ de supraveghere aeriană relocabilă pentru securitatea frontierelor, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Facilitatea Parteneriatului de Mobilitate III și implementat sub coordonarea Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraționale (ICMPD), informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat, cursul în domeniul pilotării dronelor este organizat de Universitatea Tehnică din Vilnius Gedeminas (VILNIUS TECH) și Academia Estoniană de Științe ale Securității (EASS).
Obiectivul trainingului este testarea noilor soluții pilot pentru sistemele mobile relocabile cu supraveghere aeriana pentru securitatea frontierelor.
Subiectele abordate de agenda traingului cuprind atît sesiuni teoretice, cît și practice, conform Curriculumul privind managementul frontierelor, care include diverse tehnologii de supraveghere și soluții pentru securitatea frontierelor, utilizate în activitățile de patrulare a frontierei.
Exercițiile practice presupun detectarea urmelor, obiectelor, mijloacelor de transport și persoanelor în scopul combaterii și contracarării contrabandei cu produse ilicite și traficului de ființe umane, și nu în ultimul rând oferirea suportului în cadrul misiunilor de salvare, precum și în situațiile de criză la frontieră.
De asemenea, participanții la curs au fost familiarizați cu carcateristicile tehnice ale turnului relocabil de supraveghere a frontierelor, utilizat pentru detectarea la distanță medie și lungă a diverselor amenințări și clasificarea automată a acestora.
Tehnologiile moderne de monitorizare a frontierelor vor oferi noi oportunități și vor facilita în mod semnificativ eficiența soluționării diverselor sarcini, inclusiv supravegherea frontierei în zone greu accesibile, acvatice, etc.
Bugetul proiectului constituie 847,526.25 Euro, iar costul echipamentului de care va beneficia Poliția de Frontieră este de 574,400.00 Euro.