Recent, în satul Viișoara, comuna Purcari a avut loc mitingul festiv cu prilejul inaugurării după renovare a monumentului în memoria ostașilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. La eveniment au fost prezenți oaspeții întâlniți solemn cu pâine și sare.
Deschiderea ceremoniei a fost oficiată prin slujba de sfințire a monumentului de către Ștefan Țurcan, preotul bisericii Sfîntului Mucenic Gheorghe. Moderatoarea Alla Leahovețkaia – Guțul, a rânduit evenimentul oferind cuvânt oaspeților și gazdelor. Au fost ținute discursuri de către dl Nicolai Guțul, președinte al organizației pentru apărarea drepturilor slavilor VECE; dl Vasile Maxim, președintele raionului Ștefan Vodă; dl Evghenii Vereșciaghin, consilier în Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova; dl Dmitrii Zorin, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Belorus în Republica Moldova; dl Andrei Muraviov reprezentantul Rusiei în Republica Moldova; dna Ana Babina, președintele Consiliului coordonator al Asociației Beloruse în Republica Moldova; dl Ion Corobceanu, general în retragere, director al Agenției pentru Știință și Istorie Militară; dna Olga Demișcan, consilier local în comuna Purcari.
De către Asociația ’’Avgust’’ în frunte cu președintele Senikovschii Vasile, au fost minuțios verificate: listele spitalelor militare și a punctelor sanitare; rapoartele cu privire la pierderile irecuperabile; documentele care clarifica pierderile; listele înmormântărilor și a celor înhumați; texte ale cărților de memorie electronice și tipărite; fișierele de serviciu ale ofițerilor; ordinele cu privire la excludereile ofițerilor din liste. Acest lucru a contribuit la efectuarea inscripțiilor pe plăcile comemorative a numelor ostașilor căzuți în război în preajma s.Viișoara.
Asociația Obștească “Clubul Istorico-Patriotic’’ a înmânat reprezentanților gimnaziului din Viișoara, Consiliului raional Ștefan Vodă și consiliului local al comunei Purcari, Cartea Memoriei și un disc pe care sunt înregistrate listele ostașilor diviziilor 236; 226; 394; 437 ale armatei 46, căzuți în luptă în apropierea satului Viișoara în aprilie – august 1944.
Din partea satului Viișoara, cu un recital literar poetic ‘’Țineți minte’’ au venit elevele gimnaziului Furoșev Diana și Ostroferhova Irina.
Un alt moment dedicat inaugurării monumentului, din partea doamnelor Olga Gornîh și Alla Leahovețkaia – Guțu laureate a concursurilor internaționale au fost înterpretate cîntecele ‘’Juravli’’ și “Pobeda”. Evenimentul a finisat cu depunere de flori.
Cristina Tomac