În Republica Moldova a fost lansat, luni, 6 decembrie curent, proiectul agricol „EcoSeeds LuMo – De la sămânță la raft” ce are ca scop susținerea agricultorilor autohtoni în producerea materialului semincer certificat ecologic, informează PROVCINCIAL.
Potrivit unui comunicat de presă, grație susținerii Uniunii Europene, proiectul este dezvoltat între Institutul Institutul de Biologie și Agricultură din Luxemburg și Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare Moldova, în cadrul programului EU4 Business.
„Aduc mulțumiri partenerilor pentru colaborarea fructuoasă și pentru susținerea promovării și dezvoltării agriculturii ecologice. Atât pe plan național cât și internațional există o recunoaștere tot mai mare a importanței sistemelor agricole și alimentare ecologice. Din anul 2003 și până în prezent, dinamica agriculturii ecologice înregistrează o creștere constantă. Astfel, ne dorim ca prin intermediul proiectului „De la sămânță la raft”, producătorii agricoli să realizeze vizite, cercetări, schimburi de experiență și să identifice alternative privind aplicarea unor tehnici mai sustenabile pentru obținerea calității materialului semincer”, a subliniat ministrul Viorel Gherciu.
Activitățile proiectului vor fi desfășurate până în luna februarie 2022 și sunt focusate pe dezvoltarea plantelor din familia Solanaceelor, în special a cartofului. La fel, proiectul prevede organizarea seminarelor cu participarea unor echipe de experți internaționali și de agricultori din țara noastră, pentru a prelua experiența de cultivare, distribuție, logistică și de marketing a fermierilor din Luxemburg, precum și de a identifica tehnici de adaptare a culturilor la secetă.
Notă: În Republica Moldova, bazele cadrului legislativ – normativ au fost puse odată cu adoptarea Legii nr. 115 din 09.06.2005 cu privire la producția agroalimentară ecologică, urmată de un şir de acte normative. Ulterior, odată cu aprobarea Legii 115 în țara noastră, a fost introdus controlul privat al agriculturii ecologice, astfel, producția agroalimentară ecologică este certificată de un organism de inspecție și certificare acreditat în sistemul EN 17065 şi recunoscut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Cristina Pendea