La 30 de ani de la obținerea independenței, Republica Moldova rămâne a fi un stat fracturat, marcat de o serie de vulnerabilități cronice și eșecuri fundamentale admise de guvernările care s-au perindat în ultimele trei decenii. În această perioadă, Republica Moldova nu s-a realizat din perspectivă de țară, stat sau chiar de națiune. Drept urmare, țara face cu greu față noilor provocări de dezvoltare. Sunt câteva dintre concluziile Raportului de Stare a Țării 2021 (RST): „Republica Moldova, la 30 de ani de independență”, elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în colaborare cu Fundația „Friedrich Ebert” Moldova, transmite PROVINCIAL.
În context, reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la data de 23 noiembrie curent, la conferința anuală internațională MACRO 2021.
În cadrul conferinței au fost puse în discuție principalele concluzii și lecții învățate în cei 30 de ani de independență, cu accente pe principalele succese și eșecuri, oportunități ratate și perspective de viitor, precum și priorități pentru îmbunătățirea sistemului economic, social și de guvernare.
Pe parcursul perioadei de referință Republica Moldova a fost marcată de trei vulnerabilități care nu au fost soluționate până astăzi: erodarea capitalului uman, subdezvoltarea tehnologică și vulnerabilitățile structurale.
Participanții la eveniment au abordat mai multe subiecte pe marginea concluziilor RST 2021, precum, reformele economice și sociale pe parcursul celor 30 de ani de independență: concluzii cheie și lecții învățate, perspective de dezvoltare bazate pe lecțiile învățate în cei 30 de ani de independență, etc.
Menționăm că, Conferința MACRO – Moldova: evaluarea riscurilor și oportunităților țării, este un eveniment anual, conceput drept o platformă care întrunește experți în politici și gânditori locali și internaționali, cu scopul de a discuta idei inovative pentru a susține Republica Moldova în calea spre modernizare și dezvoltare economică.î
Cristina Pendea