Inspecția pentru Protecția Mediului Ștefan Vodă a efectuat o vizită de studiu în Rezervația Naturală “Plaiul Fagului”, în cadrul proiectului: “Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională a Zonei Ramsar “Nistrul de Jos”, proiect implementat de S.E “Biotica” și A.O “EcoContact”, cu participarea reprezentanților “Нижнеднестровский национальный природный парк” din Ucraina.
Potrivit unui comunicat, activitatea menționată a avut drept scop familiarizarea cu practicile și experiența acumulată în cadrul gestionării administrative, financiare și a activităților științifice a Rezervația Naturală Plaiul Fagului, din Republica Moldova și Parcul Național „Нижнеднестровск” din Ucraina.
„În raza administrativă a raionului Ștefan Vodă este în proces de constituire aria naturală protejată de stat Zona Ramsar „Nistrul de Jos”. Nistrul de Jos este o arie protejată din Republica Moldova, zonă umedă de importanță internațională. Suprafața totală fiind de 60.000 ha. Obiectivul este administrat de Agenția pentru Silvicultură „Moldsilva”, Agenția „Apele Moldovei”, autoritățile administrației publice locale, cât și alți deținători de terenuri. Regiunea Nistrului de Jos îmbină un complex de habitate naturale și artificiale, unite prin fluviu și fâșia de protecție de-a lungul digului anti-viitură. Pe meandre sunt amplasate grădini și alte terenuri agricole, majoritatea însoțite de perdele forestiere. Nucleul principal îl constituie sectorul „Lunca Talmaza”, zonă-nucleu a rețelei ecologice naționale, care include masive de pădure cu poieni, un lac, canale cu apă permanentă sau periodică, băltoace, mlaștini, lunci și terenuri agricole abandonate. În zona umedă se găsesc încă 3 zone-nucleu de importanță națională și 4 zone de importanță locală” menționează Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
Dina Roșca