În săptămâna 25 – 29 octombrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat 14 controale. În controlul averii au devenit subiecți un ex-secretar de stat din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, un șef de Inspectorat de Poliție, un șef de direcție din cadrul DGAF al Serviciului Fiscal de Stat, un funcționar din cadrul Inspectoratului Mediului, un primar din raionul Florești și un consilier din Consiliul raional Fălești.
Pentru posibile conflicte de interese în funcția publică sunt verificați un funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal, un primar din raionul Florești, un fost consilier din Consiliul Ghidighici, municipiul Chișinău, un consilier din Grigorievca, raionul Căușeni, un consilier din Chetrosu, raionul Anenii Noi și un director de gimnaziu din raionul Rezina.
Pe incompatibilitate de funcție sunt anchetați doi subiecți ai declarări, unul dintre aceștia a deținut o funcție de conducere în cadrul unei instituții aflată la autogestiune și un consilier în Consiliul municipiului Cahul.
Șapte constatări au fost stabilite de inspectorii de integritate. Astfel, pe numele unui fost procuror din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău și un fost vicepreședinte de raion, ANI a stabilit în controlul averii încălcări de ordin penal. Mai multe detalii despre aceste cazuri, instituția noastră va reveni cu informații într-un comunicat de presă.
Cu câte un conflict de interese s-a ales un fost director al unei societăți pe acțiuni și doi primari din raioanele Florești și Râșcani. Două incompatibilități de funcție au fost identificate de inspectorii de integritate. Astfel, un fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova și un fost viceprimar din raionul Ialoveni au încălcat acest regim juridic în timpul ce își exercitau mandatele. Și pe aceste cazuri, ANI va informa ulterior opinia publică.
O amendă de 9000 de lei a fost aplicată unui Centru medical privat din Chișinău pentru împiedicarea activității ANI. Mai exact, instituția nu a furnizat informații în cadrul unei proceduri de control, care a fost solicitată de inspectorul de integritate. Alte patru cauze contravenționale au fost pornite pe numele a patru subiecți. Cu câte o amenddă s-ar putea alege un șef de direcție din cadrul Băncii Naționale pentru depunerea tardivă a declarației de avere, un funcționar public Primăria municipiului Chișinău pentru nedepunerea declarației de avere și o persoană cu funcție de răspundere din cadrul unei Autorități administrative centrale pentru nesoluționarea unui conflict de interese.
Cinci conflicte de interese au fost soluționate de inspectorii de integritate și 20 de Certificate de Integritate au fost eliberate de ANI.
Reprezentanții ANI au organizat cinci instruiri pentru circa 420 de subiecți ai declarării și au oferit la peste 90 de consultații telefonice, inclusiv 30 la Linia instituțională de Informare. Juriștii ANI au participat în 20 de ședințe de judecată.