Primarii localităților din raionul Cantemir s-au întâlnit, ieri, cu șefa Cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, aflată în vizită de lucru în teritoriu.
Natalia Gavrilița a vorbit despre prioritățile programului de guvernare, dar și despre măsurile de protecție socială adoptate de Guvern, inclusiv despre majorarea, de la 1 octombrie curent, a pensiei minime, creșterea indemnizațiilor pentru diferite categorii de beneficiari, majorarea prestațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități, veterani, alte categorii de persoane. În același timp, șefa Cabinetului de miniștri s-a referit și la acțiunile Executivului pentru susținerea agenților economici și persoanelor fizice pe perioada pandemiei. Este vorba despre acordarea ajutorului pentru șomaj tehnic, suport pentru agenți economici și pentru părinții care au copii la școli și grădinițe.
Reprezentanții autorităților publice locale de nivelul unu și doi i-au comunicat șefei Guvernului despre situația actuală în raion, dificultățile în administrarea problemelor locale, precum și necesitățile pentru soluționarea acestora.
Printre problemele invocate, primarii au menționat că se confruntă cu insuficiență de cadre în primării, necesitatea atragerii specialiștilor calificați în activitatea APL, dar și insuficiența mijloacelor financiare pentru toate competențele delegate primarilor.
Natalia Gavrilița a precizat că sistemul public, în general, se confruntă cu un deficit de specialiști. Pentru a rezolva această problemă, Guvernul își propune să implementeze mai multe proiecte care să încurajeze angajarea în sistemul public, dar și să dezvolte infrastructura regională.
Potrivit premierului, în prezent, Republica Moldova traversează o perioadă de reforme structurale complexe și importante. Guvernul a inițiat un proces profund de restructurare a administrației publice pentru a crea un sistem administrativ eficient, transparent și care să răspundă așteptărilor oamenilor.
„Autoritățile publice locale dispun de competențe majore în sectoare cheie precum ar fi asigurarea cu apă și canalizare, gestionarea deșeurilor, salubrizarea, amenajarea teritoriilor, întreținerea drumurilor locale, iluminarea stradală etc. Dat fiind faptul că un stat puternic este construit din comunități locale puternice se impune să consolidăm capacitățile APL pentru a răspunde mai bine acelor probleme cu care se confruntă cetățenii. Acestea pot fi soluționate atât prin descentralizarea financiară pentru localități, cât și cu participarea Guvernului și a partenerilor de dezvoltare”, a declarat Natalia Gavrilița.
În componența raionului Cantemir sunt 27 de sate.