Pentru a susține comunicarea eficientă dintre farmaciști și oamenii care trec zilnic pragul farmaciilor, Ministerul Sănătății și Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova, cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova și Uniunii Europene, au lansat o campanie de informare a cetățenilor. Aceasta se va desfășura pe parcursul următoarelor 2 luni în peste 100 de farmacii din 4 rețele naționale cu implicarea în rol de ambasadori ai vaccinării a peste 300 de farmaciști.
Printre acțiunile desfășurate se numără organizarea unei serii de instruiri a farmaciștilor în promovarea vaccinării și comunicarea pro-vaccinare, la care au participat sute de farmaciști din întreaga țară, dar și elaborarea materialelor informative privind imunizarea și comunicarea eficientă despre COVID-19.
Zinaida Bezverhni, Secretar de Stat, Ministerul Sănătățiia declarat: „Vaccinarea împotriva COVID-19 protejează oamenii de formele grave ale bolii și de deces, asigurându-le o imunitate mai de durată. Însă știrile false și miturile care circulă în societate îi determină adesea să amâne vaccinarea. De aceea, am considerat importantă implicarea farmaciilor în promovarea mesajelor cu privire la beneficiile vaccinării – este un proiect de colaborare în premieră dintre Ministerul Sănătății și Asociația Farmaciștilor. Fiind în prima linie de comunicare cu pacienții, farmaciștii pot oferi oamenilor informații dovedite științific, contribuind la sporirea acceptabilității vaccinului și creșterii ratei de vaccinare în rândul populației.”
Alexei Ceban, medic epidemiolog, coordonator programe de imunizări, Biroul OMS din Republica Moldova: „Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt șansa noastră reală de a reveni la o viață normală, mai ales în contextul noilor variante ale virusului. Pacienții deseori apelează la farmaciști atunci când au nevoie de informații sau recomandări utile. Astfel, specialiștii din domeniu sunt persoane de încredere pentru comunitatea în care activează. Din aceste considerente, farmaciștii au un rol esențial în stabilirea unui dialog constructiv și responsabilizarea oamenilor privind imunizarea. OMS și partenerii de dezvoltare vor oferi tot sprijinul necesar Ministerului Sănătății în continuarea eforturilor de promovarea a vaccinării împotriva COVID-19”.
În cadrul acțiunilor de informare, farmaciștii vor discuta cu oamenii și le vor oferi materiale de informare despre vaccinarea împotriva COVID-19 ce conțin mesaje despre avantajele vaccinării și alte informații utile referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19.
La rândul lor, farmaciștii vor purta insigne cu mesajul „Suntem protejați. Vaccinați-vă împotriva COVID-19!”. De asemenea, acestea au fost înzestrați cu ghiduri de comunicare, menite să ajute farmaciștiisă aibă o comunicare eficientă cu oamenii.
Ion Zgîrcu, președintele Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova: „Acțiunile desfășurate în cadrul campaniei de informare vor ajuta farmaciștii să fie mai pregătiți pentru promovarea vaccinării împotriva COVID-19. Recomandările specializate, dar și resursele de informare completează misiunea lor de a ghida pacienții și a le oferi cele mai actuale și mai veridice informații. Mai ales, că toate acestea trebuie realizate într-un mod pozitiv, prietenos și convingător. Doar prin unirea tuturor resurselor avem șansa de a opri pandemia și a proteja viața noastră și a celor din jur.”
Cristina Pendea