Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Şarban, a participat, miercuri, 22 septembrie 2021, la ședința comună a producătorilor de fructe din nordul țării cu membrii Comisiei parlamentară pentru Agricultură și Industrie Alimentară, în care s-a discutat despre provocările și perspectivele de dezvoltare a sectorului pomicol din Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat de presă, evenimentul a fost organizat cu scopul de a discuta situația actuală în sector, de a examina provocările din domeniul producerii fructelor, în special al merelor și prunelor, dar și de a identifica potențiale soluții viabile de dezvoltare durabilă a sectorului, ce să asigure sporirea competitivității pe piața internațională.
În context, subiectele prioritare abordate au vizat dezvoltarea unui mecanism fezabil de acces la soiurile performante de fructe și la material săditor; producerea fructelor care corespund normelor maxim admisibile de reziduuri; accesul la servicii de cercetare și consultanță la implementarea tehnologiilor moderne de producere a fructelor; subvenționarea modernizării și ajustării ramurii la cerințele de piață în condițiile schimbărilor climatice.
Pomicultorii au manifestat interes pentru necesitatea menținerii piețelor tradiționale, dar în același timp optează pentru diversificarea sortimentului de fructe oferit pentru export, îmbunătățirea calității produselor și dezvoltarea unor piețe alternative pentru exportatori.
Părțile au convenit să identifice, în comun, soluții de redresare a situației existente în sectorul pomicol, astfel încât producătorii agricoli să dezvolte o activitate profitabilă și durabilă.
Secretarul de Stat, Vasile Şarban, a precizat că o soluție este modificarea Regulamentului de subvenționare a producătorilor agricol și că în perioada următoare Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va iniția în acest sens procedura.
Tot în cadrul dialogului, producătorii de fructe au vorbit despre prejudiciile cauzate de condițiile meteo nefavorabile, în special grindină; despre lipsa forței de muncă, dar și a pieței de desfacere, precum și despre lipsa depozitelor frigorifice pentru păstrarea producției de mere.
Ședința producătorilor de fructe a fost organizată de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” și a reunit reprezentanții Legislativului, Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, exponenții mediului academic, ai partenerilor de dezvoltare și ai autorităților publice locale din raioanele de nord a țării.