Prunele în stare proaspătă produse în UTA Gagauzia au fost exportate pentru prima dată în Olanda, o piață cu cerințe exigente față de calitatea fructelor, dar și care oferă prețuri atractive. Compania producătoare-exportatoare Biyaz Salkim este certificată de mai mulți ani conform standardelor GLOBALG.A.P., ceea ce asigură cumpărătorii de calitatea și inofensivitatea produselor și respectarea cerințelor privind protecția muncii și bunăstarea angajaților.
Biyaz Salkim este o companie agricolă din UTA Gagauzia și are o experiență de peste 12 ani în producerea fructelor și strugurilor pe o suprafață de circa 100 de hectare. Compania produce diferite soiuri de prune. Acum doi ani, datorită suportului Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM), compania a devenit prima întreprindere agricolă din Gagauzia dotată cu o linie de ambalare a prunelor și strugurilor, care îi permite să sorteze și să calibreze fructele conform cerințelor cumpărătorilor. Ulterior, Biyaz Salkim a fost susținută în implementarea standardelor GLOBALG.A.P în procesul de producere a strugurilor de masă și prunelor.
Vera Iabanji, directoarea companiei Biyaz Salkim, susține că de regulă prunele în stare proaspătă erau comercializate în statele membre ale CSI. ”În acest an am încercat să diversificăm piața de export și ne dorim să ne extindem prezența și în alte state membre ale EU, nu doar cu prune, ci și cu strugurii noștri. Datorită tehnologiilor moderne de producere și post recoltă implementate în gospodărie și deținerea certificatului internațional pentru confirmarea inofensivității fructelor am putut livra prune conform cerințelor cumpărătorilor. Totodată, am convenit cu compania importatoare din Olanda să expediem pentru testare struguri de masă soiul Codreanca”, a declarat Vera Iabanji.
Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 23 de mii de hectare plantate cu prun, dintre care 700 de hectare sunt amplasate în UTA Gagauzia. Moldova produce anual o cantitate de circa 90 000 tone de prune. În 2019, grație eforturilor proiectului USAID APM, prunele moldovenești au început să fie exportate pe piețe noi din UE cum ar fi Germania, Austria, Franța. Totodată, Republica Moldova are dreptul la o cotă de export fără taxe a prunelor în UE. Deși cota de export a prunelor în UE a fost majorată în 2020 până la 15 mii de tone, producătorii moldoveni valorifică de regulă în totalitate această cota chiar la începutul sezonului de comercializare. Astfel, prunele moldovenești sunt tot mai apreciate în țările UE, iar în 2020 prunele exportate în UE au constituit peste 50 la sută din valoarea totală a prunelor comercializate pe piețele externe.
Doina Secrieru