Guvernul are definitivat proiectul majorării pensiei minime. În această săptămână vor fi adoptate hotărârile de Guvern și proiectele de legi care sunt necesare pentru a susține această creștere. Declarațiile aparțin Premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, informează PROVINCIAL.
„Este vorba despre cea mai mare creștere a pensiei din istoria țării”, a ținut să precizeze Prim-ministrul.
Prin urmare, Gavrilița a spus ce se va întâmpla conform acestui proiect.
„Toți cei cu stagiu de muncă complet, de la 1 octombrie, vor primi pensie de cel puțin 2 mii de lei. Este vorba despre 183 de mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau mai puțin de 2 mii de lei pe lună. Cea mai mare creștere din istoria țării va afecta pozitiv și pe cei care au stagiu incomplet de cotizare. Aceste creșteri vin în același timp cu indexarea pensiei. De la 1 octombrie, toate pensiile urmează a fi indexate cu 3,86%”, a spus Premierul.
În afară de aceasta, a adăugat Gavrilița, vor crește și plățile sociale pentru categoriile de oameni care primesc alocații sociale. „Astfel, 84 mii de beneficiari de alocații sociale vor avea o creștere a alocației în medie cu 450 de lei”, a adăugat Premierul.
La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a declarat că, în rezultatul creșterii pensiei minime, 428 mii de oameni vor beneficia direct și indirect de această creștere.
„Începând cu 1 octombrie, 308 mii de beneficiari de pensie minimă de vârstă vor avea pensiile lor crescute ca urmare a măsurii. Pentru 240 mii de beneficiari, pensia va crește cu cel puțin 200 de lei, iar pentru 198 mii de beneficiari – pensia minima va crește cu 300 de lei. De asemenea, vor crește și pensiile minime de dizabilitate care sunt astăzi în baza pensiei minime”, a comunicat ministrul.
În total, potrivit ministrului, costul acestor măsuri pentru anul 2021 este estimat la 512 milioane de lei, iar pentru anul viitor – 2,1 miliarde de lei. „Finanțarea va fi din bugetul de stat”, a conchis Spatari.
Mihaela Conovali